Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ" ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

Επίσημα, ο Υπουργός δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά για το Sea Diamond,

χαρακτηρίζοντας το θέμα ως ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ και ζήτησε να υιοθετήσουν την άποψη οι κάτοικοι της Σαντορίνης. Δηλαδή: ΜΗΝ ΟΜΙΛΕΙΤΕ !

Εμείς, γνωρίζοντας τον τρόπο πίεσης που ασκήσαμε στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για να αρχίσουν -έστω και με καθυστέρηση ενός έτους- οι διαδικασίες μελέτης απάντλησης και ανέλκυσης, θεωρούμε τουλάχιστον άστοχη τη δήλωση του Υπουργού. Εννοεί: ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ !

Σε ένα κράτος ανέτοιμο να χειριστεί τέτοιου είδους κρίσεις (γιατί αφέθηκε να βυθιστεί το πλοίο?), με ανικανότητα να εκτιμήσει το μέγεθος της μακροπρόθεσμης καταστροφής στο περιβάλλον στην υγεία και στον τουρισμό, με "Ωχαδερφισμό" και κυρίως, η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ σε όσους χειρίζονται τη διαδικασία, δεν μας επιτρέπει να επαναπαυτούμε στην "ενδοοικογενειακή αναποτελεσματικότητα"!

.

Η νοοτροπία "κρύψε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί" μας κάνει συνένοχους στο περιβαλλοντικό έγκλημα και υπόλογους στο μέλλον των παιδιών μας.

.

Παρακάτω δημοσιεύουμε δύο άρθρα σχετικά με την επίσκεψη:

.

Δυσοίωνες προοπτικές προαναγγέλλει ο Ά. Σπηλιωτόπουλος.
Tουρισμός: Σύννεφα από το ακριβό ευρώ.

CITY PRESS
Ρεπορτάζ - Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

H επιλογή του υπουργού Tουριστικής Aνάπτυξης να βρεθεί στο νησί, παρά τη δυσφορία των κατοίκων για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ανέλκυση του βυθισμένου «Sea Diamond», είναι άμεσα συνυφασμένη με την απόφασή του να στηρίξει -όπως δήλωσε- την τουριστική εικόνα της Σαντορίνης.
Kατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τοπικούς φορείς έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, που επηρεάζει αναπόφευκτα την εισροή τουριστών προς την Eυρώπη, και ειδικότερα τη χώρα μας. Tο ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος κατά περίπου 15% από πέρυσι, καθιστώντας την Eυρώπη έναν πολύ ακριβό ταξιδιωτικό προορισμό και στρέφοντας την παγκόσμια αγορά τουρισμού στις εκτός Eυρωζώνης χώρες. Άλλοτε πανάκριβοι προορισμοί σήμερα είναι προσιτοί για τη μεγάλη γκάμα των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων σε όλο τον κόσμο, και κατ' επέκταση πιο ελκυστικοί από κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος προσέθεσε ότι οι «Oλυμπιακοί Aγώνες του Πεκίνου» θα κόψουν πόντους από την τουριστική κίνηση προς την Eλλάδα. Aντίδοτο σε αυτή την κρίση τόνισε ότι είναι η στροφή στον «ποιοτικό τουρισμό», η εξειδίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η στόχευση σε ποιοτικούς επισκέπτες, στη λεγόμενη «creative class», όπως έχει κατά καιρούς επισημάνει.


Δελτίο τύπου 23/04/2008


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΗΡΕΩΝ

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη βράβευση πολιτών της Σαντορίνης για τη συνεισφορά τους στη διάσωση και φιλοξενία των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Θηρέων, τα μέλη της οποίας αιτούνται προς την Πολιτεία να προχωρήσει στην ανέλκυση του βυθισμένου πλοίου από τη θάλασσα της καλντέρας.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αφού άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματα των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Θηρέων, υπογράμμισε ότι θα σταθεί συμπαραστάτης στις όποιες προσπάθειες αποβούν προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της Σαντορίνης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη, στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, να περιφρουρηθεί η εικόνα της Θήρας.
Νωρίτερα, τα μέλη της Συντονιστικης Επιτροπής Θηρέων είχαν επιδόσει προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους.