Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

"ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΣΗΚΩΣΤΕ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΣΩΣΤΕ" - Μαθητική φωνή αγωνίας από Σαντορίνη.

Αναδημοσίευση αποσπασμάτων επιστολής μαθητή Γυμνασίου, από το blog του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων.


Αυτούς τους μήνες που είναι το SEA DIAMOND στο βυθό της Καλντέρας, κάτω από την μύτη μας, σίγουρα έχουν προκληθεί ήδη, οικολογικές καταστροφές. Το πετρέλαιο, έχει την εξής ιδιότητα, όταν έρχεται σε επαφή με το νερό: ποτέ δεν ανεβαίνει όλη η ποσότητά του στην επιφάνεια. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό κατακάθεται στο βυθό προκαλώντας τεράστια καταστροφή στα οικοσυστήματα της θάλασσας. Το πλανγκτόν, η τροφή εκατοντάδων ψαριών, καταστρέφεται, τα φύκια "κουκουλώνονται" με το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να επιζήσουν. Ένα άλλο μέρος του πετρελαίου από το ναυάγιο, με την επίδραση του ηλίου, μετατρέπεται σε αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία συμβάλλουν αρνητικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Και ότι απομένει από το πετρέλαιο, ανεβαίνει στην επιφάνεια.

Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά την άποψή μου, είναι τα τοξικά χημικά τα οποία, προέρχονται από την διάβρωση των οργάνων πλοήγησης και διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών του πλοίου (υπολογιστές, ηλεκτρονικές πυξίδες, μπαταρίες, τηλεοράσεις). Τοξικά χημικά, από οθόνες υπολογιστών, ραδιενεργά -ίσως- χημικά από τα όργανα του πλοίου, μπαταρίες, από διάφορες συσκευές, μέταλλα επιβλαβή προς τον οργανισμό μας, όπως μόλυβδος, έχουν αρχίσει να πλέουν ελεύθερα στην θάλασσά μας. Αυτά τα υλικά, δεν μπορούν να συλλεχθούν. Είναι αόρατα. Εμείς το μόνο που θα βλέπουμε θα είναι οι συνέπειές τους στο περιβάλλον και προς εμάς: ψόφια ψάρια (άρα και μείωση της αλιείας), καρκίνος που ίσως προέλθει από τις τοξικές ουσίες που καταναλώνουν τα ψάρια, τα οποία θα καταναλώνουμε και εμείς οι ίδιοι. Ξεχάστε τα ωραία απογεύματα στην παραλία, να κάνετε βουτιές. Όλοι θα ζούμε με τον φόβο του καρκίνου, με τον φόβο των τοξικών χημικών.

Τα επόμενα χρόνια, θα αρχίσουμε να μετράμε τους τουρίστες, αν δεν γίνει ανέλκυση. Η ανέλκυση, είναι η μόνη λύση, για να μην υποστούμε τις συνέπειες. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες αυτού του τόπου, καθώς επίσης και τα υπουργεία Ναυτιλίας και ΠΕΧΩΔΕ, οι οικολογικές οργανώσεις, τα Μ.Μ.Ε., η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να πιέσουν την ναυτιλιακή εταιρεία, με πρόστιμα και συλλήψεις (αν χρειαστεί), να ανελκύσουν το πλοίο.

Ως πολίτες αυτού του τόπου, έχουμε αντιδράσει ήδη για την παραμονή του SEA DIAMOND στο βυθό της Καλντέρας. Την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, παρά το τσουχτερό κρύο και αέρα, συγκεντρωθήκαμε στην Κεντρική Πλατεία Φηρών, όπου και διαμαρτυρηθήκαμε στις τοπικές αρχές. Κυριάρχησε το σύνθημα: "Το πλοίο σηκώστε, το νησί μας σώστε". Ας ελπίσουμε, ότι η διαμαρτυρία, αυτή θα έχει αποτέλεσμα. Τα πανό μας, δηλαδή τα πανό του Γυμνασίου Φηρών, φυλάχθηκαν, γιατί μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν και δεύτερη φορά, αν η διαμαρτυρία δεν αποφέρει καρπούς. Είναι κρίμα, ένα διαμάντι της θάλασσας, όπως η Σαντορίνη, να χαθεί και αυτό μαζί με το SEA DIAMOND. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ! ΑΝΕΚΛΥΣΗ ΤΩΡΑ !

Σωτήρης Κοπατσάρης
Μαθητής από Σαντορίνη


Διαβάστε όλο το άρθρο στο http://oikokyklades.blogspot.com/2008/02/to.html