Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ανέλκυση...το επόμενο βήμα!

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Υπουργού ΥΕΝΑΝΠ κ Αναστάση Παπαληγούρα περί επίσπευσης των διαδικασιών απάντλησης στο ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στη Σαντορίνη.

Σχετικά με το επόμενο βήμα όπως αναφέρει η επιστολή του, υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον θα χαρακτηρίσει το Sea Diamond ως «απόβλητο» εάν δεν γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου, εκθέτοντας την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Συνηγόρου για το Περιβάλλον, εκτός από τα καύσιμα, υπάρχουν τόνοι από λιπαντικά και υδραυλικά έλαια, ψυκτικά υγρά (CFCs), υφαλοχρώματα (ΤΒΤs), καθώς και σειρά άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται στον εξοπλισμό των πλοίων και περιέχουν αμίαντο και βαριά μέταλλα (π.χ. μονωτικά υλικά, τηλεοράσεις, λαμπτήρες φθορισμού, κ.ά.).

Έγκυροι επιστήμονες έχουν αναφέρει:

«Βραχυπρόθεσμα, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν είναι ορατή. Μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει η ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη» σχολίασε ο Πρόέδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Γ. Χρόνης.

«Το Sea Diamond είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Αν το αφήσουν εκεί, στο μέλλον θα μας κοστίζει πολύ περισσότερο απ' ό,τι ο καθαρισμός και η ανέλκυσή του» υποστήριξε ο Κ. Χατζηλυμπέρης, διδάκτωρ χημικός μηχανικός και μέλος του δ.σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνον ο Νηογνώμονας είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απουσία ή μη των ρυπογόνων υλικών. Αυτή η πιστοποίηση απαιτείται και απορώ πώς δεν έχει γίνει ακόμη» σχολίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ν. Μαρκάτος.

Η «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου Κ/Ζ Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας.