Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτακτική η ανάγκη ανέλκυσης του Sea Diamond

Τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στη Σαντορίνη, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζητούν επιτακτικά την ανέλκυση και την απομάκρυνση του ναυαγίου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας δημοσίευσε πριν από περίπου ένα μήνα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης του ναυαγίου, με στόχο την ανέλκυση και την απομάκρυνσή του, από τα ιστορικά νερά της Καλντέρας.

Η δημοτική σύμβουλος, μέλος του Λιμενικού Ταμείου, κα Μαρία Νομικού, δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι η πρόσκληση έγινε, με σκοπό να υπάρξει μία διερεύνηση για το εάν υπάρχει ή όχι ενδιαφέρον από τις ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν το έργο, αλλά και για να υπολογιστεί το κόστος διαχείρισης και η ανέλκυση του ναυαγίου.

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο εταιρείες του εξωτερικού (Ολλανδία, Σκανδιναβία), ενώ έχουν ζητήσει πληροφορίες και πολλές ελληνικές εταιρείες.

Πάντως διευκρινίζει ότι ήδη το Ταμείο και ο δήμος βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την πλοιοκτήτρια εταιρεία για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. “Το ναυάγιο βρίσκεται μόλις 30 μέτρα από την ακτή και υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες που έχει ή μπορεί να έχει στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον του νησιού. Το ναυάγιο μας απασχολεί όλους, ως κοινωνία”, τονίζει η κ. Νομικού.