Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Για τρίτη φορά ένοχοι οι κατηγορούμενοι του Sea Diamond

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για   την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond 
e-mail: savesantorini@gmail.com
 
 
 
 
       Ύστερα από δύο επαναλαμβανόμενες καταδίκες των κατηγορουμένων για το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ήρθε και η τρίτη καταδικαστική απόφαση από το Ποινικό Εφετείο Πειραιά, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Έτσι στις 20/3/2015, το Τριμελές Ποινικό Εφετείο Πειραιά έκρινε ένοχους τους τρείς τελικά κατηγορούμενους
Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Επίσης το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.
        Στην απόφαση αυτή επισημαίνεται ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά σε αμέλεια του καπετάνιου του πλοίου.
       ΦΤΑΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ! Ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν αυτό το σημαντικό πρόβλημα.
Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης απαιτούμε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η μεγάλη ζημιά και να σώσουμε το περιβάλλον μας από άλλη μία, πολύ μεγάλη, φυσική καταστροφή. Απαιτούμε από την πολιτεία να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, το άρθρο 24 του Συντάγματος και το Νόμο 2881/2001 «περί ανέλκυσης ναυαγίων» και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους, που για πολλοστή φορά υποδεικνύει περίτρανα και η Ελληνική Δικαιοσύνη, να πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν. Όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος, ο πλοιοκτήτης και ο ασφαλιστικός του φορέας οφείλει να πληρώσει για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 
 Εδώ και οκτώ χρόνια, σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός διεκδικεί την ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ SEA DIAMOND και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλες δικαιολογίες και άλλες καθυστερήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα της απονομής δικαιοσύνης και της ανάληψης των ευθυνών από όλους όσους έστησαν αυτόν τον εφιάλτη όχι μόνο για το νησί της Σαντορίνης, αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος.

 Απαιτούμε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων, διεκδικούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, προστατεύουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και διαφυλάττουμε τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό της πατρίδας μας σε μία αέναη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της.
Με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας, ζητάμε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και την άμεση επέμβαση της πολιτείας στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η νομοθεσία που διέπει την ανέλκυση ναυαγίων είναι ξεκάθαρη και η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη. Ταυτόχρονα όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας, το ναυάγιο συνεχίζει να διαβρώνεται, να ρυπαίνει και να μας απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερο.
                                             Εν αναμονή των ενεργειών κάθε αρμόδιας αρχής.
 
                                                                                     Μετά τιμής,                      
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών
                                                          για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond