Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Δειγματοληψία στο ναυάγιο του Sea Diamond

Δειγματοληψία στο ναυάγιο του Sea Diamond, από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης - Μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων, 8 χρόνια μετά
6

του Προκόπη Αγγελόπουλου
http://www.news4all.gr/

Στη Σαντορίνη βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης η ομάδα των επιστημόνων του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για έναν, ακόμη, έλεγχο στην περιοχή του ναυαγίου του Sea Diamond.

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και άφησε πίσω της 2 νεκρούς, Γάλλους τουρίστες και ένα κουφάρι που εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να ρυπαίνει τον κόλπο της Καλντέρας. Φυσικά, τα ειδικά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί βοηθούν ώστε να μην διαχέεται η ρύπανση (μόνο τα πετρελαιοειδή) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, οι δειγματοληψίες, ωστόσο, που έχουν γίνει από το 2013 μέχρι και σήμερα, φανερώνουν αυξημένες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα. Μιλώντας στο news4all.gr, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας για το Sea Diamond, Ευάγγελος Γιδαράκος, κάνει λόγο για συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων που, εντός του φράγματος, είναι 800 φορές υψηλότερες από το επιτρεπτό. “Μέσα στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν ακόμη 300 κυβικά με πετρελαιοειδή και ελαιώδη” συμπληρώνει ο κ. Γιδαράκος που εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διάβρωση μπορεί να έχει ακόμη για αρκετό καιρό δυσάρεστες συνέπειες σε ό,τι αφορά στη ρύπανση του θαλάσσιου χώρου, στην περιοχή του ναυαγίου, που βρίσκεται γαντζωμένο στα 100-140 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Gidarakos ΤΕΧΤ

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Ρύπων, στο πλαίσιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνουν λόγο για υπερσυγκεντρώσεις Καδμίου και Νικελίου στον υδροφόρο ορίζοντα, στα ιζήματα του βυθού, αλλά και τα αλιεύματα. Την ίδια ώρα, ο αγώνας των Θηραίων Πολιτών κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας συνεχίζεται, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει, μέχρι σήμερα. Στο ποινικό μέρος, το Ποινικό Εφετείο Πειραιά είχε εκδώσει και νέα καταδικαστική απόφαση για τους τρεις κατηγορουμένους, τον πλοίαρχο, τον ανθυποπλοίαρχο και τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Στόλου, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο με αίτημα αναίρεσης όλων των καταδικαστικών αποφάσεων από τους κατηγορουμένους.

Στο αστικό μέρος της υπόθεσης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με 8 εκατομμύρια τον δήμο Θήρας και με 6 εκατομμύρια το υπουργείο ναυτιλίας, καθώς και να ανελκύσει το ναυάγιο με δικά της έξοδα. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί, μετά από 2 αναβολές, στις 17 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στον δήμο Θήρας, και στις 16 Ιανουαρίου, όσον αφορά στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο δήμος Θήρας να ζητήσει αναβολή για να εκδικαστούν από κοινού οι δύο προσφυγές, στις 14 Ιανουαρίου.

1

Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις, όμως, το Sea Diamond εξακολουθεί να βρίσκεται στον βυθό της Καλντέρας, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα, άμεσα, να γίνει ανέλκυση του ναυαγίου ή, έστω, όπως ζητά ο κ. Γιδαράκος, άντληση των πετρελαιοειδών, κάτι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο και πολύ λιγότερο δαπανηρό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει και η έκθεση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, “μελλοντικά η όποια προσπάθεια ανέλκυσης του ναυαγίου θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη έως και ανέφικτη”.

Το News4all.gr επικοινώνησε και με την έπαρχο Σαντορίνης, Θεώνη Λειβαδάρου η οποία δεν θέλησε να πάρει θέση, όσο η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι επιθυμία της είναι “να φύγει αυτή η βόμβα από τον βυθό, γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη ρύπανση του περιβάλλοντος”.

Leivadarou ΤΕΧΤ

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι, 8 χρόνια μετά το ναυάγιο, η Σαντορίνη παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση, με αύξηση των αφίξεων και πληρότητα η οποία, σύμφωνα με την κα Λειβαδάρου, αγγίζει το 97%, για φέτος το καλοκαίρι. Πρόσφατα, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης αποφάσισε να προωθήσει την πρωτοβουλία “Σαντορίνη - ανοικτή 12 μήνες τον χρόνο”, στην κατεύθυνση του να δοθούν κίνητρα για να γίνει το νησί προορισμός για όλο τον χρόνο.