ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
http://actionforsantorini.blogspot.com/
Η νέα μας οργάνωση, συστήθηκε το καλοκαίρι του 2007 και έχει έδρα τον παραδοσιακό οικισμό του Εμπορείου στη Σαντορίνη. Σκοπό έχει τη δράση για την προστασία του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μοναδικής ομορφιάς νησιού μας.
Θέλουμε ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες!
Οι συζητήσεις για τη σύσταση ενός συλλόγου από κατοίκους και φίλους της Σαντορίνης, έλληνες και αλλοδαπούς, ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, καταρχήν για την υποστήριξη των παραδοσιακών οικισμών. Τότε, ο μοναδικός μας σκοπός, ήταν η συμβολή στη διατήρηση, του μοναδικού και ιστορικού χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών και των πολιτισμικών μνημείων του νησιού. Για παράδειγμα, εμείς που είμαστε στο Εμπορείο, βλέπαμε κάθε χρόνο τον κίνδυνο να αλλάξει η μακροχρόνια εικόνα του Καστελιού, να γκρεμίζεται το μεσαιωνικό Κάστρο Γουλάς, να καταστρέφονται οι ανεμόμυλοι. Αφημένος ο παραδοσιακός οικισμός στην τύχη του, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να συντηρηθεί και να αναδειχτεί σύμφωνα με τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, χάρη στο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την καλαισθησία των κατοίκων, επίσης στην αγάπη και στο ταλέντο λίγων μαστόρων.
Πέρα από το ατομικό ενδιαφέρον και την ιδιωτική πρωτοβουλία, η σκέψη για την σύσταση ενός συλλόγου άρχισε πια να ωριμάζει το καλοκαίρι, όταν ήρθαμε σε επαφή με μια άλλη ομάδα πολιτών της Σαντορίνης με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Δεν είχαν άδικο να θέτουν το θέμα του περιβάλλοντος σε προτεραιότητα. Πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2007, το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond είχε βυθιστεί στην Καλντέρα και πέρα από την επιφανειακή απορύπανση, λόγω της τουριστικής περιόδου, κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε ασχοληθεί ουσιαστικά με το βυθισμένο πλοίο. Έτσι, η θαλάσσια περιοχή του Αθηνιού έγινε θαλάσσιος χώρος αποβλήτων, που έθεταν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Χωρίς να υπάρχει επίσημη μελέτη, υπήρχαν κατά προσέγγιση πληροφορίες για το είδος και τις ποσότητες των επικίνδυνων τοξικών ουσιών που υπήρχαν στο πλοίο. Επίσης δεν υπήρχε επίσημη πρόβλεψη για την αναμενόμενη ρύπανση που θα γινόταν μετά τη διάβρωση των υλικών όταν θα ξέφευγαν οι επικίνδυνες ουσίες στη θάλασσα. Έτσι, οι φίλοι του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δραστηριότητές μας και προχωρήσαμε στην σύσταση του συλλόγου μας. Σαν πρώτο επείγων θέμα ορίστηκε το ναυάγιο, που υποβάθμιζε το θαλάσσιο περιβάλλον και έθετε σε κίνδυνο την υγεία μας. Επίσης δυσφημούσε το παγκοσμίου προορισμού νησί μας και αυτό θα είχε μακροχρόνιες συνέπειες στον τουρισμό.
Η οργάνωσή μας ενεργοποιήθηκε άμεσα. Συγκέντρωσε περισσότερες πληροφορίες από αρμόδιους φορείς, συνεργάστηκε με το επιστημονικό τμήμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και έχει την υποστήριξη της οργάνωσης ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Παράλληλα απευθυνθήκαμε στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον κο. Σταύρο Δήμα και έχουμε πλέον ανοιχτή και άμεση επικοινωνία στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τεχνογνωσία για μελέτη και εκτίμηση της μακροπρόθεμης περιβαλλοντικής καταστροφής, το ΥΕΝ ακόμα δεν έχει ζητήσει βοήθεια απο την Ευρωπαική Επιτροπή, η οποία διαθέτει δωρεάν και σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το Sea Diamond στο βυθό της Καλντέρας, είναι ένα τοξικό απόβλητο, που μολύνει το θαλάσσιο περιβάλλον και είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου. Το ΥΕΝ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ανέλκυση και όχι να παραπέμπει το θέμα σε πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες για τον καταλογισμό ευθυνών, δια μέσου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας.