Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ SEA DIAMOND

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond,
συνεχίζει δυναμικά, για 8η χρονιά, τις προσπάθειές της προς την ανέλκυση του ρυπογόνου ναυαγίου.
...
Απευθύνουμε πρόσκληση και κάλεσμα στους φίλους μας το
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στο εστιατόριο «Λόλος» στο Καμάρι, στις 8:30 το απόγευμα
για να ενδυναμώσουμε μαζί σας την προσπάθειά μας και να εμψυχώσουμε τον αγώνα μας.
Σας περιμένουμε λοιπόν, για να διασκεδάσουμε με ζωντανή μουσική, άφθονο κρασί και καλό φαγητό.
Τιμή συμμετοχής 20€
Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στον κοινό μας αγώνα,
για την Ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond.
Για δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων, επικοινωνήστε στo τηλέφωνo:
6978 585 942 ή στείλτε μήνυμα σε αυτό το λογαριασμό του facebook: https://www.facebook.com/sea.diamond.35
 
Σας περιμένουμε όλους. Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε αλλά και να διασκεδάζουμε

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ποιος θα ανελκύσει το Sea Diamond;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  


Στην Τοσκάνη της γειτονικής Ιταλίας μέσα σε δυόμισι χρόνια ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανέλκυση του -έξι φορές μεγαλύτερου από το Sea Diamond- κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia και της μεταφοράς του σε διαλυτήριο στη Γένοβα με κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον ασφαλιστικό της οργανισμό. Εκεί το κράτος εξαρχής ξεκαθάρισε στους πλοιοκτήτες πως είτε θα αναλάβουν οι ίδιοι άμεσα την ανέλκυση είτε θα την αναλάβει το Δημόσιο και θα τους στείλει φουσκωμένο το λογαριασμό.
Στη χώρα μας, επτάμισι χρόνια μετά, το ναυάγιο παραμένει στην Καλντέρα της Σαντορίνης, που αποτελεί περιζήτητο παγκοσμίως τουριστικό προορισμό, κρεμασμένο σε ένα βράχο σε βάθος 120 μέτρων, με κίνδυνο κάθε στιγμή να γκρεμιστεί στο βυθό 160 μέτρα πιο κάτω. Βιντεοσκοπήσεις δείχνουν ότι κοντά στις κύριες δεξαμενές των καυσίμων, χωρητικότητας 180 τόνων, έχουν αρχίσει να κόβονται οι λαμαρίνες και υπάρχει κίνδυνος αποκοπής. Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει τους κινδύνους για το περιβάλλον από την παραμονή του ναυαγίου στο βυθό, δεδομένου ότι, εκτός από τα προαναφερθέντα καύσιμα, περιέχει λιπαντικά, μηχανικά λάδια, μονωτικά υλικά, χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών και πλήθος επικίνδυνων χημικών και τοξικών ουσιών, αλλά και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν στο τοπικό φυσικό οικοσύστημα.
Η εκτελεστική εξουσία, μέσω των πολιτικών που χειρίστηκαν την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέτυχε παταγωδώς. Το ναυάγιο βρίσκεται ακόμη εκεί, όλες οι βαρύγδουπες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις αποδείχτηκαν «κούφια λόγια». Το δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της πλοιοκτήτριας εταιρείας ότι το ναυάγιο οφειλόταν σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, την καταδίκασε και στους δύο βαθμούς, αποδίδοντάς της την ευθύνη. Πρωτοδίκως «εκ προθέσεως» και στο εφετείο «από αμέλεια».

Οι ένοχοι (οι οποίοι από 9 άτομα πρωτοδίκως περιορίστηκαν σε 3 στο εφετείο) καταδικάστηκαν σε ολιγοετείς ποινές φυλάκισης (εξαγοράσιμες προς 5 ευρώ την ημέρα) και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η αποζημίωση που πρωτοδίκως υποχρεώθηκε να καταβάλει η εταιρεία στο Δημόσιο για ηθική βλάβη -1.000.000 ευρώ- στο εφετείο έγινε 10.000 ευρώ.

Εξάλλου, το Τμήμα Ναυτικών Διαφορών του Πολυμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά καταδίκασε την εταιρεία να καταβάλει 8.000.000 ευρώ στον Δήμο Θήρας για προσβολή της φήμης του νησιού και υποβάθμιση του περιβαλλοντικού ορίζοντα σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και 6.000.000 ευρώ στο Δημόσιο, όμως η εταιρεία άσκησε έφεση η οποία θα εκδικαστεί στα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο το ημερήσιο πρόστιμο των 8.500 ευρώ, που της επέβαλε καθημερινά επί 632 μέρες το Λιμεναρχείο Θήρας - δηλαδή 5.372.000 ευρώ.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει κάνει αίτηση αναίρεσης της εφετειακής απόφασης στον  Αρειο Πάγο, η οποία θα συζητηθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Υπάρχει συνεπώς ο κίνδυνος, στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, να παραγραφούν όλα τα αδικήματα που έχουν τελεστεί, δεδομένου ότι στις 4 Απριλίου του 2015 κλείνουν οκτώ χρόνια από το ναυάγιο.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Η Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος

   Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, σχετικά με τις επιπτώσεις του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στο βενθικό οικοσύστημα της Καλντέρας της Σαντορίνης. Zητεί από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Καλντέρας της Σαντορίνης.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 
Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στα νερά της Καλντέρας της Σαντορίνης. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την ανέλκυση του ναυαγίου.
Εντωμεταξύ, μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει καταδείξει τη μέγιστη επικινδυνότητα που προκαλείται από την έκκληση τοξικών αποβλήτων του ναυαγίου λόγω της διάβρωσης του. Πρόσφατες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στο θαλασσινό νερό και τους θαλάσσιους οργανισμούς της περιοχής αναδεικνύουν συγκεντρώσεις καδμίου μέχρι και 400 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο. 
Σε παλιότερη απάντηση σας, σε σχετική με το ναυάγιο ερώτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος κ.Δήμας (24.1.2008) είχε δηλώσει ότι : «..σε περίπτωση ατυχήματος που προκαλεί θαλάσσια ρύπανση και εφόσον της υποβληθεί σχετικό αίτημα, η Επιτροπή είναι σε θέση να κινητοποιήσει το κοινοτικό μηχανισμό…»

 Ερωτάται η Επιτροπή:
  • Θεωρεί επαρκή τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές στην εν λόγω πληγείσα γεωγραφική περιοχή;
  • Ποιές μορφές βοήθειας μπορεί να παράσχει η Επιτροπή για την ανέλκυση του ναυαγίου;
  • Ποια εργαλεία προτίθεται να διαθέσει η Επιτροπή προκειμένου να εξυγιάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας;
 ( Δείτε εδώ ( http://actionforsantorini.blogspot.gr/2008/02/blog-post_28.html ) σχετική  απάντηση της ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ / 27-11-2007 )
     

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Εφετείο Πειραιά: «Ένοχοι οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο του Sea Diamond»

 
 
Την ενοχή του Πλοίαρχου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond της εταιρείας Louis Cruises, του Γενικού Διευθυντή της πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας στον Πειραιά και του Υποπλοίαρχου του Sea Diamond αποφάσισε σήμερα το Εφετείο Πειραιά μετά την έφεση που είχε ασκήσει η πλοιοκτήτρια στην περσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.
 
Ποιο συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου τιμωρήθηκε με πέντε χρόνια φυλάκισης, για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων. Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο. Το Πρωτοδικείο Πειραιά (τον Ιούλιο 2013) είχε καταδικάσει τον πλοίαρχο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών και 10 μηνών με τις παραπάνω κατηγορίες από πρόθεση ή από ενσυνείδητη αμέλεια.
 
Ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, για το αδίκημα της πρόκλησης σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Επίσης καταδικάστηκε σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 8 έτη για το ίδιο αδίκημα αλλά από πρόθεση.
 
Στον Ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.
Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή τους.
Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Υπέρ της μετατροπής των βαρύτερων  αδικημάτων  της ενσυνείδητης αμέλειας ή από πρόθεση σε αμέλεια είχε ταχθεί στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας. Επίσης το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το Τμήμα Ναυτικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Πειραιώς υποχρέωσε με απόφασή του την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του Sea Diamond, να προβούν, με δικές τους δαπάνες, στην άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από τον κόλπο της Καλντέρας της Σαντορίνης. Ταυτόχρονα τους επέβαλε να πληρώσουν προς τον Δήμο Θήρας, πρόστιμο 8.000.000 ευρώ για την προσβολή που υπέστη στη φήμη του αλλά και για την υποβάθμιση του περιβαλλοντικού ορίζοντα στον κόλπο της Καλντέρας, και άλλα 6.000.000 ευρώ πρόστιμο προς το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Και ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ήδη τρεις φορές εις βάρος της πλοιοκτήτριας και των υπευθύνων της, το ναυάγιο του Sea Diamond παραμένει στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης και συνεχίζει να διαβρώνεται εκλύοντας καθημερινά πετρελαιοειδή και απειλώντας σοβαρά το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής. Οι φωνές των κατοίκων για άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του τοξικού ναυαγίου φαίνεται να μην αγγίζουν τα αυτιά των πολιτικών προϊσταμένων που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την επιβολή της τάξης.
 
Έτσι, πλησιάζοντας στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, η παγκοσμίου φήμης Σαντορίνη με τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο, η τουριστική βιτρίνα της Ελλάδας, συνεχίζει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά να υποδέχεται τους επισκέπτες της δίπλα στο ναυάγιο του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond, της Κυπριακής εταιρείας Louis Cruises. Δίπλα στο φράγμα της ντροπής που υποχρεωτικά παραμένει επάνω από το ναυάγιο για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πετρελαιοειδή που καθημερινά αναδύονται από αυτό.
 
Αυτό το ναυάγιο και το φράγμα του όμως δεν ντροπιάζει τη Σαντορίνη, αλλά την Ελληνική Ναυτιλία που δέχθηκε να αφεθεί ένα κρουαζιερόπλοιο να βυθιστεί μέσα στην μοναδική Καλντέρα της Σαντορίνης, μέρα μεσημέρι, με ιδανικές καιρικές συνθήκες, ύστερα από 14 ώρες πλεύσης στα 100 μέτρα από τη στεριά. Ντροπιάζει τους κυβερνώντες μας που εδώ και επτά χρόνια επιτρέπουν την παραμονή του ναυαγίου μέσα στην κλειστή θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί ανέλκυσης ναυαγίων και αφήνουν την πλοιοκτήτρια και τον ασφαλιστικό της οργανισμό να αμφισβητούν τις ευθύνες τους και να ρυπαίνουν το νησί από το οποίο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο συνεχίζοντας τις κρουαζιέρες τους. Την ίδια στιγμή στη γειτονική Ιταλία ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανέλκυση του 6 φορές μεγαλύτερου Costa Concordia που στοίχισε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ και πληρώθηκαν όλα από την πλοιοκτήτρια και το ασφαλιστικό της οργανισμό. Στην Ιταλία η αρμόδιοι αξιωματούχοι επέβαλαν τη νομοθεσία και μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια απέδωσαν τις ευθύνες σε αυτούς που τις είχαν και προχώρησαν σε αυτό που έπρεπε να κάνουν. Εδώ στην Ελλάδα, πέρασαν επτά χρόνια και ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε το προφανές!!
 
Το Sea Diamond συνεχίζει καθημερινά να διαβρώνεται και να απειλεί τη θάλασσά μας, την υγεία μας και το μέλλον μας, ενώ η πλοιοκτήτρια βρίσκει έφορο έδαφος να αρνείται των ευθυνών της καθώς η πολιτική ηγεσία εξωραΐζει την κατάσταση και δήθεν μας προστατεύει με περιοδικές μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, με επιφανειακά φράγματα ανάσχεσης πετρελαιοειδών και με μία πολυεστερική βάρκες των τεσσάρων μέτρων σε ρόλο «ειδικού αντιρρυπαντικού σκάφους», που φροντίζει ανελλιπώς για την παρακολούθηση της ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου…
 
Παρόλο που η ελληνική δικαιοσύνη αποκαθιστά την αλήθεια και επιβάλει βαριές ποινές, η πολιτική ηγεσία και κατ΄ επέκταση η εκτελεστική μας εξουσία, αρκείται σε ημίμετρα και αρνείται να αναλάβει σοβαρή δράση και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και στην εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου όπως η νομοθεσία προστάζει. Αρνείται να προστατέψει τους πολίτες της και έναν από τους βασικότερους προορισμούς της τουριστικής της βιομηχανίας.
 
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης όμως δεν κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και δεν υποκρινόμαστε πως όλα βαίνουν καλώς… Σε βάθος χρόνου οι επιπτώσεις από το ναυάγιο του Sea Diamond πιθανότατα να είναι μη αναστρέψιμες. Δεν θα περιμένουμε να συμβεί το χειρότερο κακό για να δράσουμε. Απαιτούμε άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του Sea Diamond! Απαιτούμε εφαρμογή του άρθρου 24 του συντάγματος και του Νόμου 2881/2001. Η αδράνεια της πολιτείας και της εκτελεστικής εξουσίας σηματοδοτεί σημαντικές ευθύνες για τους κρατικούς λειτουργούς.
 
Έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας. Και βέβαια δεν ξεχνάμε πως η ιστορία έχει πάντα τον τρόπο της να αποκαλύπτει την αλήθεια και να διαχωρίζει εκείνους που νοιάζονται για το δημόσιο καλό από εκείνους που δρουν μόνο για το ιδιωτικό τους συμφέρον!
 
Μετά τιμής                              
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

KΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


 
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι της Σαντορίνης,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το ναυάγιο του κρουαζιεροπλοίου Sea Diamond συνεχίζει εδώ και 7 χρόνια να διαβρώνεται μέσα στην όμορφη Καλντέρα μας, ρυπαίνοντας καθημερινά τη θάλασσά μας και απειλώντας μας, με μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή τα επόμενα χρόνια.

Δύο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πειραιώς δικαίωσαν τον τόπο μας, διατάσσοντας αφενός την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου με δαπάνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και αφετέρου, την καταβολή 8 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση προς το Δήμο Θήρας για την ηθική βλάβη, τη ζημία και τη δυσφήμιση που υπέστη. Ταυτόχρονα επεβλήθησαν βαριές ποινές στους υπεύθυνους του ναυαγίου. Όπως ήταν αναμενόμενο η πλοιοκτήτρια άσκησε έφεση και αυτές τις ημέρες εκδικάζεται ξανά το ποινικό μέρος της υπόθεσης στο Εφετείο Πειραιά.

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 7 ετών από τη βύθιση του κρουαζιεροπλοίου, η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ο Δήμος Θήρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, σας προσκαλούν την ερχόμενη
 
Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 12:30μμ
σε συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας
μπροστά στα γραφεία της Εφορίας Θήρας.

Αυτές τις ημέρες που εκδικάζεται η έφεση, η φωνή μας πρέπει να είναι πιο δυνατή. Η παρουσία όλων μας είναι καθοριστική. Οφείλουμε όλοι μαζί να απαιτήσουμε την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου από τη θάλασσά μας, πριν προκαλέσει μεγαλύτερη και ανεπανόρθωτη ζημιά στο νησί.

ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ,

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Το ναυάγιο του Sea Diamond θα το βγάλουμε,
γιατί το θέλουμε όλοι, το διατάσει η Ελληνική Δικαιοσύνη
και το απαιτούμε από την Ελληνική Πολιτεία.
 
 


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΗΡΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο ρόλος του ΕΛΚΕΘΕ στο ναυάγιο του 'Sea Diamond'.

 
   Άρθρο του ΦΩΤΗ ΜΑΡTΙΝΟΥ από το περιοδικό Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ
 
.............................................................................................................................................................
 
Μερικές χθεσινές φωτογραφίες από την περιοχή του "φράγματος" που μας σώζει από τη ρύπανση....   Η θάλασσα με 6 - 7 μποφόρ το έχει παρασύρει προς την παραλία και από στρογγυλό το έχει κάνει μισοφέγγαρο....
 
 
 
 


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Την ανέλκυση του Sea Diamond επιβάλει δικαστική απόφαση !...




Την ανέλκυση του Sea Diamond επιβάλει δικαστική απόφαση
 
Την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, από το θαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης, όπου βυθίστηκε το 2007 μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, καθώς και την καταβολή ποσού 14 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και το δήμο Θήρας, επέβαλε με αποφάσεις του στην πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, το πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Ο δήμος Θήρας με αγωγή που είχε υποβάλλει τον Απρίλιο του 2013, ζητούσε την ανέλκυση του Sea Diamond και απαιτούσε αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Επίσης το Ελληνικό Δημόσιο, τον Απρίλιο του 2013 είχε υποβάλλει αγωγή, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη για τον ίδιο λόγο, αλλά και για ηθική βλάβη που προκλήθηκε από την επίρριψη ευθυνών για το ατύχημα, στον εσφαλμένο χάρτη της υδρογραφικής υπηρεσίας.
Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του Sea Diamond τόνισε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά θα ασκηθούν εφέσεις με την ελπίδα ότι οι αποφάσεις θα ανατραπούν.
 
 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τρίτη 28 /1/2014 - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND

  •  
  • Συμπατριώτες και φίλοι της Σαντορίνης,
     
    Μετά τις βαριές ποινές που επεβλήθησαν από το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στους υπεύθυνους για το ναυάγιο του Sea Diamond, η πλοιοκτήτρια άσκησε έφεση και η υπόθεση ξαναδικάζεται στο Εφετείο Πειραιώς ξεκινώντας από την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014.
     
     
    Καλούμε όλο το Θηραϊκό λαό και τους απανταχού φίλους της Σαντορίνης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εφετείο Πειραιά, την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, και ώρα 9:00 το πρωί, στην οδό Σκουζέ 3-5 & Φίλωνος για να διατρανώσουμε και πάλι το δίκαιο αίτημά μας για την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου ναυαγίου από τη θάλασσά μας.
     
    Η αλήθεια πρέπει να λάμψει και πάλι όπως έγινε και πρόσφατα στα Δικαστήρια του Πειραιά που επέβαλαν βαριές ποινές σε αυτούς που προκάλεσαν με πρόθεση τη βύθιση του Sea Diamond και τη ρύπανση της Καλντέρας της Σαντορίνης.
     
    Αγαπάμε τον τόπο μας και νοιαζόμαστε γι’ αυτόν.
     
    Οι αγώνες μας και οι κόποι μας σύντομα θα δικαιωθούν!
     
    Δεν εγκαταλείπουμε τον δίκαιο αγώνα μας και δεν αφήνουμε το μέλλον μας μόνο στα δικά τους χέρια!
     
    Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα
    Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond