Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο του Sea Diamond

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με θέμα το ναυάγιο του Sea Diamond, τη Δευτέρα 22/6/2015 στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με συμμετοχή του Υπουργού κ. Δρίτσα Θεόδωρου, εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των βουλευτών του Σύριζα κ. Συρμαλένιου Νίκου και Συρίγου Νικόλαου, του Δήμαρχου Θήρας, των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων Θήρας, της Επάρχου Θήρας, εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond.
Η συζήτηση έγινε σε ενημερωτικό επίπεδο προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και τον κ. Υπουργό από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων της Σαντορίνης. Από την πλευρά του υπουργείου, διά στόματος του κ. Υπουργού, ειπώθηκε ότι βούληση του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι να λύσει το πρόβλημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν προσδιόρισε επακριβώς, και μετά από διερεύνηση που θα πραγματοποιήσει, ο Υπουργός κ. Δρίτσας θα καλέσει ξανά την ομάδα εργασίας και τους εκπρόσωπους της Σαντορίνης για να τους ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς που θα πραγματοποιηθούν προς την αντιμετώπιση του ναυαγίου του Sea Diamond.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός, δικαιωμένοι από τις μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, διεκδικούμε ακόμη πιο σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τα νερά της δημοφιλέστερης καλντέρας για την παγκόσμια κρουαζιέρα! Περιμένουμε να δούμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας, εφαρμόζοντας πλέον όχι μόνο τη σχετική νομοθεσία, αλλά και τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία και θα μας οδηγήσουν στη μόνιμη και ολοκληρωτική λύση του προβλήματος.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε!
 
  Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Δειγματοληψία στο ναυάγιο του Sea Diamond

Δειγματοληψία στο ναυάγιο του Sea Diamond, από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης - Μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων, 8 χρόνια μετά
6

του Προκόπη Αγγελόπουλου
http://www.news4all.gr/

Στη Σαντορίνη βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης η ομάδα των επιστημόνων του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για έναν, ακόμη, έλεγχο στην περιοχή του ναυαγίου του Sea Diamond.

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και άφησε πίσω της 2 νεκρούς, Γάλλους τουρίστες και ένα κουφάρι που εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να ρυπαίνει τον κόλπο της Καλντέρας. Φυσικά, τα ειδικά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί βοηθούν ώστε να μην διαχέεται η ρύπανση (μόνο τα πετρελαιοειδή) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, οι δειγματοληψίες, ωστόσο, που έχουν γίνει από το 2013 μέχρι και σήμερα, φανερώνουν αυξημένες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα. Μιλώντας στο news4all.gr, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας για το Sea Diamond, Ευάγγελος Γιδαράκος, κάνει λόγο για συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων που, εντός του φράγματος, είναι 800 φορές υψηλότερες από το επιτρεπτό. “Μέσα στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν ακόμη 300 κυβικά με πετρελαιοειδή και ελαιώδη” συμπληρώνει ο κ. Γιδαράκος που εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διάβρωση μπορεί να έχει ακόμη για αρκετό καιρό δυσάρεστες συνέπειες σε ό,τι αφορά στη ρύπανση του θαλάσσιου χώρου, στην περιοχή του ναυαγίου, που βρίσκεται γαντζωμένο στα 100-140 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Gidarakos ΤΕΧΤ

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Ρύπων, στο πλαίσιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνουν λόγο για υπερσυγκεντρώσεις Καδμίου και Νικελίου στον υδροφόρο ορίζοντα, στα ιζήματα του βυθού, αλλά και τα αλιεύματα. Την ίδια ώρα, ο αγώνας των Θηραίων Πολιτών κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας συνεχίζεται, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει, μέχρι σήμερα. Στο ποινικό μέρος, το Ποινικό Εφετείο Πειραιά είχε εκδώσει και νέα καταδικαστική απόφαση για τους τρεις κατηγορουμένους, τον πλοίαρχο, τον ανθυποπλοίαρχο και τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Στόλου, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο με αίτημα αναίρεσης όλων των καταδικαστικών αποφάσεων από τους κατηγορουμένους.

Στο αστικό μέρος της υπόθεσης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με 8 εκατομμύρια τον δήμο Θήρας και με 6 εκατομμύρια το υπουργείο ναυτιλίας, καθώς και να ανελκύσει το ναυάγιο με δικά της έξοδα. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί, μετά από 2 αναβολές, στις 17 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στον δήμο Θήρας, και στις 16 Ιανουαρίου, όσον αφορά στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο δήμος Θήρας να ζητήσει αναβολή για να εκδικαστούν από κοινού οι δύο προσφυγές, στις 14 Ιανουαρίου.

1

Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις, όμως, το Sea Diamond εξακολουθεί να βρίσκεται στον βυθό της Καλντέρας, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα, άμεσα, να γίνει ανέλκυση του ναυαγίου ή, έστω, όπως ζητά ο κ. Γιδαράκος, άντληση των πετρελαιοειδών, κάτι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο και πολύ λιγότερο δαπανηρό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει και η έκθεση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, “μελλοντικά η όποια προσπάθεια ανέλκυσης του ναυαγίου θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη έως και ανέφικτη”.

Το News4all.gr επικοινώνησε και με την έπαρχο Σαντορίνης, Θεώνη Λειβαδάρου η οποία δεν θέλησε να πάρει θέση, όσο η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι επιθυμία της είναι “να φύγει αυτή η βόμβα από τον βυθό, γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη ρύπανση του περιβάλλοντος”.

Leivadarou ΤΕΧΤ

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι, 8 χρόνια μετά το ναυάγιο, η Σαντορίνη παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση, με αύξηση των αφίξεων και πληρότητα η οποία, σύμφωνα με την κα Λειβαδάρου, αγγίζει το 97%, για φέτος το καλοκαίρι. Πρόσφατα, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης αποφάσισε να προωθήσει την πρωτοβουλία “Σαντορίνη - ανοικτή 12 μήνες τον χρόνο”, στην κατεύθυνση του να δοθούν κίνητρα για να γίνει το νησί προορισμός για όλο τον χρόνο.