Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020


Ναυάγιο «SEA DIAMOND» όπως Ναυάγιο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προς:
ΜΜΕ Ελλάδος & Απανταχού Φίλους της Σαντορίνης
Σαντορίνη, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ναυάγιο «SEA DIAMOND» όπως Ναυάγιο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Το ναυάγιο του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη δείχνει να ακολουθεί την τύχη του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, με μία καθυστέρηση 7 ετών. Πέρασαν 13 χρόνια από τη βύθιση του SEA DIAMOND και άλλα 20 χρόνια από τη βύθιση του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ. Και ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι στο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ έχει γίνει απάντληση καυσίμων και ότι έχει απομακρυνθεί το ρυπογόνο φορτίο του, παρατηρούμε πως μέχρι σήμερα εξακολουθεί να απειλεί και να καταστρέφει κατά τόπους το φυσικό περιβάλλον της Πάρου, με πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του. Στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από την περιοχή του ναυαγίου εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Τα σαφή αυτά ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» παρατηρούνται από τις 12 Ιουνίου 2020.

Έτσι τοποθετήθηκαν και πάλι τα πλωτά φράγματα ανάσχεσης πετρελαιοειδών, ίδια με αυτά που έχουμε εδώ και 13 χρόνια πάνω από το ναυάγιο του «Sea Diamond». Υπολογίζεται ότι εντός του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων, ενώ εντός του ναυαγίου του «Sea Diamond» υπολογίζεται ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων και λιπαντικών μηχανής, μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, μερικές εκατοντάδες κιλά ανόδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, μερικές χιλιάδες μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, μερικές εκατοντάδες λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, πολλά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία χημικά όπως χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών, αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες επιβραδυντικές χημικές ενώσεις.

Το ναυάγιο του Sea Diamond, σύμφωνα με το πόρισμα της διαταχθείσης Πραγματογνωμοσύνης με τις υπ' αριθμ. 51/2017 και 373/2018 αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς, χαρακτηρίστηκε ως εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών, τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη: «Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο του «Sea Diamond» στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της, είναι η οριστική απομάκρυνση του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας».

«Η τελική εξάλειψη των πιθανών κινδύνων ρύπανσης του ναυαγίου προσδιορίζονται χρονικά στα 420 χρόνια και συμπίπτει με τη χρονική έκταση στο μέλλον των επιβλαβών εκπομπών από το πλοίο αλλά και με το χρονικό σημείο κατά το οποίο το «σώμα» του πλοίου θα καταστεί αδρανές». «Ως βέλτιστη λύση (από περιβαλλοντικής απόψεως), προκρίνεται η ολική ανέλκυση του σκάφους». Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες που διόρισε το Τριμελές Εφετείο Πειραιά: «Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι πρακτικώς εφικτή»

Και ενώ παρακολουθούμε τη ρύπανση που προκαλεί το «Εξπρές Σάμινα» 20 χρόνια μετά τη βύθιση και την εγκατάλειψή του στα ανοιχτά της Πάρου, ενώ καθημερινά εδώ και 13 χρόνια παρακολουθούμε το Sea Diamond να ρυπαίνει την κλειστή Καλντέρα της Σαντορίνης, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του 1820/2019 ακύρωσε τη σιωπηρή άρνηση της Διοικήσεως να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για την ανέλκυση του Sea Diamond και επέβαλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, που έχει άμεση αυτοτελή υποχρέωση και αρμοδιότητα να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για τη λύση ενός τόσο σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος που απειλεί και υποβαθμίζει καθημερινά εδώ και 13 χρόνια το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης. Δηλαδή της βιτρίνας του τουρισμού της χώρας μας, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες για να σημάνει παγκοσμίως την έναρξη της τουριστικής μας περιόδου!

Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης, μαζί με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας από τις 17/2/2020, απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου K/Z SEA DIAMOND και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι να δικαιωθούμε. Πιστοί στο δίκαιο αγώνα μας εδώ και 13 χρόνια, για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001, του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002, προκειμένου να υποχρεώσει την πλοιοκτήτρια ως υπεύθυνη του ναυαγίου και τον αλληλασφαλιστικό της οργανισμό, να πληρώσουν για την ανέλκυση του Sea Diamond, η οποία είναι απαραίτητη και εφικτή σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές πραγματογνωμοσύνες!

Ανελκύστε το «SEA DIAMOND». 
Σταματήστε άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα!

Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας

https://www.youtube.com/watch?v=rSX7L-i0rKo&feature=youtu.be

Αποκλειστικά αφιερωμένη στο ναυάγιο του Sea Diamond και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ανέλκυσή του ήταν η  συνεδρίαση (17/2/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, το οποίο συμφώνησε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα, που προτάθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας, στη σημερινή του συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2020, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στην υπόθεση του ναυαγίου του Κ/Ζ SEA DIAMOND, αποφάσισε τα εξής:
Με δεδομένο ότι:
Α) η αντιμετώπιση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond απαιτεί διοικητική υποδομή (τεχνικές, οικονομικές και νομικές δομές), αλλά και υλικά μέσα που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, το οποίο κατά το πρόσφατο παρελθόν εξάντλησε τα νομικά εργαλεία που προσφέρονται δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας,
Β) οι συνέπειες της διαταράξεως του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας από το ναυάγιο του K/Z Sea Diamond εκτείνονται, εξ ορισμού, πολύ πέραν των τοπικών ορίων ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας,
Γ) η ευθύνη της διαχειρίσεως και αντιμετωπίσεως του απορρέοντος κινδύνου από την διατήρηση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο περιβάλλον, ανήκει παραλλήλως και στην Κεντρική Διοίκηση, ως αυτοτελή υποχρέωση, επιβαλλόμενη τόσο από το άρθρο 24 του Συντάγματος, όσο και από τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002, και συγκεκριμένα στις λιμενικές αρχές (κεντρικές ή τοπικές) ως κρατικές υπηρεσίες (σήμερα υπαγόμενες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), δοθέντος άλλωστε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν αποτελεί αμιγώς τοπική υπόθεση,
Δ) τα αποτελέσματα των πραγματογνωμοσυνών που διετάχθησαν από το Αστικό Εφετείο Πειραιώς, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πολύ σημαντικού περιβαλλοντικού κινδύνου από τη ρύπανση που προκαλείται και θα συνεχίσει να προκαλείται για πολλά χρόνια ακόμη από το ναυάγιο του Sea Diamond, αλλά και την δυνατότητα ανελκύσεως αυτού με τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές,
Ζητάμε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως εφαρμόσει άμεσα την υπ’ αριθμόν 1820/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του ναυαγίου K/Z SEA DIAMOND, ως αυτό ΕΝΤΕΛΛΕΤΑΙ λόγω της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ του σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις του συντάγματος.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Δημόσιας Αρχής Λιμένων αναφορικά με την κατάθεση στο Εφετείο Πειραιά της πραγματογνωμοσύνης για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND. 

Πειραιάς, 2/2/2020.  

Με αφορμή την κατάθεση στις 30/1/2020 στο Εφετείο Πειραιά της πραγματογνωμοσύνης για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, o Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων κ. Δημοσθένης Μπακόπουλος διευκρινίζει τα εξής: 

1. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην με αριθμό πρωτοκόλλου 1500.1/90630/2019/152 απάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω. Πλακιωτάκη στην με αριθ. Πρωτ. 1012/01-1- 2019 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου “...η Δημόσια Αρχή Λιμένων, η οποία αποτελεί τον κρατικό φορέα ναυαγιαιρέσεων, υλοποιεί 64 ταυτόχρονες ναυαγιαιρέσεις, ήτοι το μεγαλύτερο έργο ναυαγιαιρέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο.” 

2. Με καταγεγραμμένο το ανωτέρω επίτευγμα και έχοντας πλέον αποκτήσει εμπειρία από τριάντα πέντε (35) ολοκληρωμένες ναυαγιαιρέσεις, η ΔΑΛ αποφάσισε να αναμετρηθεί με τα θηρία της αδράνειας και της διαπλοκής, που εδώ και δεκατρία (13) χρόνια εμποδίζουν την προσήκουσα υλοποίηση της νομοθεσίας, που επιβάλει την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND. Άλλωστε, έχω υπάρξει αυτήκοος μάρτυρας της προσπάθειας που κατέβαλαν “λομπίστες” να αμνηστεύσουν τους κατά νόμω υπόχρεους από τις ευθύνες τους, επιχειρώντας να μετακυλίσουν το κόστος της ανέλκυσης σε “κονδύλια ΕΣΠΑ”. Ευτυχώς, το Νοέμβριο 2017 η προσπάθεια αυτή απέτυχε και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε ότι η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” εφαρμόζεται και στην περίπτωση του ναυαγίου SEA DIAMOND. 

3. Η τελευταία προσπάθεια της ΔΑΛ, που επανεκκίνησε το Νοέμβριο 2019, δεν αποσκοπούσε στην αφαίρεση διοικητικής αρμοδιότητας από οποιαδήποτε άλλη διοικητική αρχή, αλλά στην απόδειξη ότι η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι εφικτή και μάλιστα σε εύλογο κόστος. Εντυπωσιακό στιγμιότυπο της πορείας αυτής αποτέλεσε η προσπάθεια, που κατέβαλαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στη συνέντευξη τύπου της ΔΑΛ της 18/12/2019, να πείσουν ότι το κόστος της συγκεκριμένης ναυαγιαίρεσης υπερβαίνει τα δυο (2) δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ, προσπάθεια που αποκτούσε ιδιαίτερη επιμονή κάθε φορά που καθιστούσα σαφές ότι η ΔΑΛ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει την υλοποίησή της στο εύλογο κόστος και όχι στο κόστος που εξυπηρετούσε ίδια συμφέροντα ορισμένων. 

4. Η αναπαραγωγή της είδησης για κλείσιμο της ΔΑΛ, λίγες μόνο ώρες μετά την ανωτέρω συνέντευξη τύπου, προφανώς και δεν ήταν τυχαία. Όπως συνηθίζω να λέω στη ΔΑΛ “ξέρουμε ποιες δουλειές χαλάμε” και στην περίπτωση του ναυαγίου SEA DIAMOND η ΔΑΛ χαλούσε τις δουλειές όσων είτε δεν επιθυμούσαν την ανέλκυση, είτε την επιθυμούσαν, μόνο εάν επετύγχαναν να εισπράξουν το τίμημα, που ανταποκρινόταν στις προσωπικές τους επιθυμίες πλουτισμού. 

5. Τελικά, η ΔΑΛ σημείωσε μια ακόμα σημαντική επιτυχία. Επιτυγχάνοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δυο (2) κινέζικες εταιρείες τερμάτισε οριστικά την απάτη της δήθεν “ανέφικτης ανέλκυσης” και κατέστησε αδιαμφισβήτητο ότι το ναυάγιο SEA DIAMOND μπορεί να ανελκυστεί και μάλιστα με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 300 εκατ. ΕΥΡΩ. 1 

6. Στις 30/1/2020 κατατέθηκε στο Εφετείο Πειραιά η “έκθεση πραγματογνωμοσύνης που αφορά το συμβάν βύθισης της 06ης Απριλίου 2007 του Κ/Ζ SEA DIAMOND” των πραγματογνωμόνων που διορίστηκαν με τις υπ' αριθμό 51/2017 και 373/2018 αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς (Ναυτικό Τμήμα). Σύμφωνα με τα ουσιώδη σημεία της συγκεκριμένης πραγματογνωμοσύνης: -”...σχετικά με την κατάσταση αντοχής του ναυαγίου, βάσει του πίνακα ρίσκου, αυτό εμπίπτει σε χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας. Η προσέγγιση αυτή είναι ως προς την εκτίμηση ρίσκου σχετικά με τη διάβρωση. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι σε σχετικά μεγάλα βάθη όπως αυτό του SEA DIAMOND τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλότερα και η θερμοκρασία χαμηλότερη. Αυτό οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς διάβρωσης έως και 10-12 φορές χαμηλότερο σε σχέση με μικρά βάθη, γεγονός που επίσης κρατά το Συντελεστή Επιδείνωσης στο χαμηλότερο επίπεδο.” -”είναι γεγονός ότι έχουν παρέλθει οι μέρες, όπου τα ναυάγια ήταν “σε μεγάλο βάθος” ή “πολύ δύσκολα” προς ανέλκυση. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες μέθοδοι, με χρήση νέων τεχνολογιών, βοηθητικών πλοίων και πλωτών μέσων ώστε να επιτευχθεί η ανέλκυση του ναυαγίου. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι πρακτικώς εφικτή....” -”Το κόστος της ανέλκυσης μπορεί να είναι από 550 εκατομμύρια Ευρώ μέχρι και να ξεπεράσει το ένα (1) δισεκατομμύριο Ευρώ”, ήτοι έως και τρεις (3) φορές μεγαλύτερο από εκείνο που αποδείξιμα κατάφερε να επιτύχει η ΔΑΛ, έχοντας πλέον πράγματι την εμπειρία του μεγαλύτερου κρατικού φορέα ναυαγιαιρέσεων. Είναι πρόδηλο ότι και η προαναφερόμενη πραγματογνωμοσύνη επιβεβαιώνει πλήρως τα ευτυχή αποτελέσματα, στα οποία με μεθοδικότητα κατέληξε η ΔΑΛ, συγκεκριμένα ότι η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι δυνατή και μάλιστα σε εκ των προτέρων γνωστό κόστος. Γίνεται μνεία ότι στην ενότητα της ανωτέρω πραγματογνωμοσύνης με τίτλο “Αλληλογραφία με Αρμόδιους Φορείς & Επιτόπου Επίσκεψη στο Χώρο του Ναυαγίου” γίνεται αναφορά σε “επαναλαμβανόμενες επιστολές προς το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, από το οποίο ουδέποτε λάβαμε απάντηση”, η οποία μας προξενεί αρνητική εντύπωση, διότι το Λιμενικό Ταμείο Θήρας θα ανέμενε κανείς ότι θα αποτελούσε τον επιμελέστερο υποστηρικτή του εφικτού της συγκεκριμένης ανέλκυσης. 

7. Κατόπιν των ανωτέρω, η Δημόσια Αρχή Λιμένων καλεί τους κατά νόμω υπόχρεους για την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, οι οποίοι εξακολουθούν να αποκομίζουν επιχειρηματικά κέρδη από τη φυσική ομορφιά της Σαντορίνης, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε αυτήν, να εγκαταλείψουν τη στείρα και αδιέξοδη λογική των δικαστικών αντιπαραθέσεων και να ασκήσουν το δικαίωμα, το οποίο τους παρέχουν οι διατάξεις του ν. 2881/2001, να ξεκινήσουν οι ίδιοι τη διαδικασία ανέλκυσης, απομάκρυνσης και νόμιμης τελικής διάθεσης του εν λόγω ναυαγίου. Για το λόγο αυτό η ΔΑΛ συγκαλεί την Παρασκευή 7/2/2020 και ώρα 13.30 μμ ανοικτή δημόσια συνέλευση διαβούλευσης με τηλεδιάσκεψη με θέμα την ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND, στην οποία τους καλεί να συμμετάσχουν προς διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού οδικού χάρτη, που θα επιτρέψει την άμεση έναρξη των εργασιών ναυαγιαίρεσης.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Καλούμε την πολιτεία να προστατεύσει το διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Διοίκηση Αρχής Λιμένων και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001 και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond.
«Φτάσαμε λοιπόν δεκατρία χρόνια σχεδόν μετά το ναυάγιο του Sea Diamond, μία υπόθεση – ντροπή για την παγκοσμίου φήμης Ελληνική Ναυτιλία, να αναζητούμε ακόμη τον υπαίτιο του ναυαγίου και το ποιος θα πληρώσει για την ανέλκυσή του.
Τέσσερα χρόνια μετά την τελεσίδικη απόφαση 515/2016 του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που αποφάσισε τελεσίδικα την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου, ακόμη μερικοί αναρωτιούνται για το ποιος φταίει για τη ζημιά που συνέβη και εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.
Έξι χρόνια μετά την απόφαση 464/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς – Τμήμα Ναυτικών Διαφορών, που διέταξε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου με έξοδα της πλοιοκτήτριας και πληρωμή ως αποζημίωση 8 εκατομμυρίων ευρώ προς στο Δήμο Θήρας και 6 εκατομμυρίων ευρώ προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, περιμένουμε την απόφαση του Τριμελούς Αστικού Εφετείου Πειραιώς μετά την έφεση που άσκησε η πλοιοκτήτρια. Και ενώ με τις 51/2017 και 373/2018 αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου ορίσθηκαν πραγματογνώμονες προκειμένου να αποφανθούν για το αν προκαλείται ρύπανση από το ναυάγιο του Sea Diamond και αν είναι εφικτή η ανέλκυσή του, κάποιοι επιμένουν ακόμη να λένε πως η ρύπανση είναι αμελητέα και η ανέλκυση ανέφικτη, παρόλο που γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα των πραγματογνωμόνων είναι πάρα πολύ διαφορετικά!
Εννέα χρόνια μετά την προσφυγή των κατοίκων της Σαντορίνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήρθε η δικαίωση με την απόφαση 1820/2019 του ΣτΕ: “ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ Κ/Ζ «SEA DIAMOND» ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”. Το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, κήρυξε παράνομη τη σιωπηρή άρνηση της πολιτείας να κινήσει τις διαδικασίες προς την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, και έτσι η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκήρυξε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του Sea Diamond, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 350 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) με δαπάνες των υπόχρεων προσώπων. Και ενώ η ΔΑΛ εκτελεί κατά γράμμα το περιεχόμενο του νόμου 2881/2001 – Περί Ανέλκυσης Ναυαγίων, αλλά και την απόφαση 1820/2019 του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, διαβάζουμε σε δημοσίευμα του  ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η πλοιοκτήτρια και οι ασφαλιστές του Sea Diamond θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να προσβάλουν την προκήρυξη της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, ενώ ταυτόχρονα κάνουν λόγο για «αποφάσεις  του Ποινικού Δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί και έχουν κρίνει αμετάκλητα ότι η ανέλκυση του ναυαγίου δεν είναι εφικτή”.
Και αναρωτιόμαστε: Από πότε τα Ποινικά Δικαστήρια είναι αρμόδια να αποφασίζουν για το εφικτό ή όχι της ανέλκυσης ενός πλοίου; Αυτό, εξ όσων γνωρίζουμε είναι αρμοδιότητα των Αστικών Δικαστηρίων. Ποιος είναι ο αριθμός της απόφασης του Ποινικού Δικαστηρίου που επικαλούνται; Εμείς προς το παρόν γνωρίζουμε την απόφαση 515/2016 του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που απεφάνθη αμετάκλητα για την ενοχή του Πλοιάρχου του Sea Diamond και του Διευθυντή Επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου . Επίσης γνωρίζουμε την απόφαση 464/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς – Τμήμα Ναυτικών Διαφορών, που διέταξε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου με έξοδα της πλοιοκτήτριας. Γνωρίζουμε τις 51/2017 και 373/2018 αποφάσεις του Τριμελούς Αστικού Εφετείου Πειραιώς με τις οποίες διατάχθηκαν πραγματογνωμοσύνες για την ρύπανση και τη δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου. Γνωρίζουμε πως η απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου έλαβε υπόψη της την έκθεση και τις μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης,  όχι του ΕΛΚΕΘΕ που είναι σε πολλά σημεία αντιφατική, και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως “Το ναυάγιο του Sea Diamond αποτελεί μία σημαντική περιβαλλοντική απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας της Σαντορίνης”. Ταυτόχρονα το ΕΛΚΕΘΕ ποτέ δεν μας είπε το τι μέλλει γενέσθαι στην Καλντέρα της Σαντορίνης σε μερικές δεκαετίες, που το σκάφος του Sea Diamond θα έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ίσως διότι ποτέ κανένας δεν θέλησε να το μάθει, από όλους εκείνους που πληρώνουν για να πραγματοποιηθούν οι μετρήσεις.
Ποια είναι η φιλο-περιβαλλοντική πολιτική σας λοιπόν; Με ποιο τρόπο προστατεύετε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης, από την οποία κερδίζετε εκατομμύρια κάθε χρόνο από την κρουαζιέρα; Νομίζετε πως με το φράγμα ανάσχεσης πετρελαιοειδών που έχετε τοποθετήσει επάνω από το ναυάγιο, θα σώσετε το ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού; Μήπως θέλετε να πιστέψουμε πως με την αποτυχημένη απόπειρα απάντλησης πετρελαιοειδών το Μάιο του 2009, καταφέρατε να απαντλήσετε τους εκατοντάδες τόνους καυσίμων, λιπαντικών και επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα μέσα στο ναυάγιο του Sea Diamond; Αλήθεια, θέλετε να κοιμόμαστε ήσυχοι επειδή σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ “ο ρυθμός απελευθέρωσης των ρυπογόνων φορτίων στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι τέτοιος ώστε δεν έχει επηρεαστεί μέχρι σήμερα η ποιότητά του…”; Δεν σας αρκούν οι μέχρι σήμερα καταδικαστικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της Ελλάδας; Δεν σας αφορούν οι νόμοι και τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος;
Ε λοιπόν, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Φτάνει πια η κοροϊδία και ο εμπαιγμός! Τόσα χρόνια σας έφταιγε η λανθασμένη χαρτογράφηση. Τόσα χρόνια θεωρούσατε πως δεν υπάρχει ρύπανση. Τόσα χρόνια διαλαλείτε πως η ανέλκυση είναι ανέφικτη. Τόσα χρόνια προσπαθούμε να κινήσουμε το δύσκαμπτο κρατικό μηχανισμό. Τόσα χρόνια ακούμε πως το κόστος της ανέλκυσης είναι μεγάλο και δεν έχει σκοπό να το πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Και τώρα που η ΔΑΛ ξεκίνησε να εφαρμόσει την απόφαση 1820/2019 του ΣτΕ και το νόμο 2881/2001, σύμφωνα με τον οποίο «Ο ρυπαίνων πληρώνει», έρχεται η πλοιοκτήτρια και οι ασφαλιστές του Sea Diamond να προσβάλουν νομικά το διαγωνισμό της ΔΑΛ, μην τυχόν και αποδειχθεί πως υπάρχουν σοβαρές μεγάλες εταιρείες που μπορούν να ανελκύσουν το πλοίο ή μην τυχόν και αναγκαστούν να πληρώσουν τελικά για την ανέλκυση του ναυαγίου! Φτάνει πια: Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
Καλούμε την πολιτεία να προστατεύσει το διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η Διοίκηση Αρχής Λιμένων και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001 και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond»