Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού IWWG, ο Ομότιμος Καθ. Ευάγγελος Γιδαράκος

 



Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη. Στην δική του μελέτη στηρίχθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου: "Η έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου του υπεύθυνου καθηγητή κ. Γιδαράκου, κρίνεται από το Δικαστήριο, ως πλέον πειστική σε σχέση με τις λοιπές όπως α) του ΕΛΚΕΘΕ...." απόσπασμα από την απόφαση 515/2016 του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου σχετικά με την αμετάκλητη καταδίκη των υπαιτίων για την προσάραξη, την απώλεια της ζωής δύο ανθρώπων, τη βύθιση του Κ/Ζ Sea Diamond και την πρόκληση σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης, της ωραιότερης και δημοφιλέστερης Καλντέρας του κόσμου.

Ξεκίνησε η θητεία του Ευάγγελου ΓιδαράκουΟμότιμου Καθηγητή και αποδέκτη του Βραβείου Αριστείας 2018 του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως Προέδρου του Διεθνούς Επιστημονικού Οργανισμού IWWG (International Waste Working Group) για τη διετία 2021-2022. Ο κ. Γιδαράκος εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του IWWG κατά τη διάρκεια του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου VENICE 2018 - 7th International Symposium on Energy from Biomass and Waste, μεταξύ δεκάδων αξιόλογων συναδέλφων του από όλο τον κόσμο.

Ο IWWG αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και ενεργούς επιστημονικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των αποβλήτων παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες ειδικοί από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου και διαθέτει παραρτήματα σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Διαθέτει 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο, Διεπιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα και Εξειδικευμένες Ομάδες Εργασίας. Διοργανώνει ετησίως συνέδρια και σεμινάρια, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ενδιαφερόμενων, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην έκδοση βιβλίων και επιστημονικών περιοδικών, μεταξύ των οποίων του πλέον αναγνωρισμένου στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, Waste Management Journal

Η Ελληνική Προεδρεία στον IWWG συμπίπτει με την ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης πρόκλησης που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID19, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων παγκοσμίως. Οι παραγόμενες ποσότητες, η σύσταση και η επικινδυνότητα αυτών έχουν μεταβληθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ταράσσοντας τις υφιστάμενες ισορροπίες. Τα εφαρμοζόμενα συστήματα διαχείρισης οφείλουν να προσαρμοστούν αναλόγως, ώστε αφενός να μπορέσουν να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα και αφετέρου να προστατέψουν στόχους, οι οποίοι δύσκολα επιτεύχθηκαν και τώρα απειλούνται, όπως είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης, η ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, συσκευασιών, κα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο IWWG καλείται να εργαστεί σκληρά, δίνοντας συγκεκριμένες λύσεις, μέσω του δικτύου που έχει αναπτύξει και των ειδικών, που συνεργάζονται, κάτω από την στέγη του.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Ευάγγελος Γιδαράκος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι απόφοιτος της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με εξειδίκευση στην Τεχνολογία Υλικών και Περιβάλλοντος. Μετά τη λήψη του διδακτορικού του διπλώματος εργάστηκε στη Γερμανία ως ερευνητής, αρχικά στο Ερευνητικό Κέντρο GKSS Forschungszentrum Geesthacht και κατόπιν στο Ινστιτούτο Battelle, όπου έφθασε να καταλάβει την θέση του Διευθυντή.

Το 2002 ο κ. Γιδαράκος εξελέγη ως μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έκτοτε, έχει συμπληρώσει μια επιτυχή πορεία 18 ετών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με ερευνητικές δραστηριότητες που εστιάζονται στην επεξεργασία και διάθεση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Έχει αναπτύξει ένα από τα καλύτερα εργαστήρια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Έχει επιβλέψει 10 διδακτορικές διατριβές, 46 μεταπτυχιακές διατριβές και σχεδόν 100 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, ενώ παράλληλα έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία. Από το 2008 και κάθε 2 χρόνια διοργανώνει στα Χανιά, στην έδρα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο “Crete – Industrial and Hazardous Waste Management”, με τη συμμετοχή 350 - 400 επιστημόνων από 40-50 χώρες. 

Στον ερευνητικό τομέα, έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε 49 ερευνητικά έργα στο Πολυτεχνείο Κρήτης συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Η πλειοψηφία των εν λόγω έργων αφορά στη μελέτη και διερεύνηση λύσεων για σημαντικότατα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου ναυαγίου του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη, των εγκαταλελειμμένων ορυχείων αμιάντου της εταιρίας ΜΑΒΕ, των ενεργών βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς επίσης και ΧΥΤΑ και νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων έχει καταφέρει να θέσει το ίδρυμά μας στη διάθεση δημοσίων φορέων, που καλούνται να διαχειριστούν σημαντικότατα προβλήματα επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς όμως τα κατάλληλα μέσα (σε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία κλπ.), προς όφελος φυσικά της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχει δώσει τη δυνατότητα σε πλήθος φοιτητών να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση και επίλυση πραγματικών, πλήρους κλίμακας προβλημάτων, αποκτώντας σπάνια εμπειρία και γνώση, πολυτιμότατη για την καριέρα τους ως μηχανικοί περιβάλλοντος. Τέλος, έχει αναλάβει καίριες θέσεις για την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, μεταξύ των οποίων μέλος της Επιτροπής Ερευνών, καθώς και Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το ναυάγιο του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη εκπέμπει σήμα κινδύνου!!


Το ναυάγιο του SEA DIAMOND, 14 χρόνια μετά τη βύθισή του στην Καλντέρα της Σαντορίνης συνεχίζει να εκπέμπει σήμα SOS. Είναι το σήμα εκείνο που δεν εξέπεμψε ο καπετάνιος του πλοίου την ημέρα που προσέκρουσε στα ορατά, διά γυμνού οφθαλμού, βράχια της Καλντέρας της Σαντορίνης και το άφησαν να βυθιστεί σε βαθιά νερά, μετά από 14 ώρες!

Εκπέμπει σήμα κινδύνου για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας. Για το σήμερα που ζούμε και για το αύριο των παιδιών μας. Εκπέμπει σήμα κινδύνου για το φυσικό μας περιβάλλον, από το οποίο προερχόμαστε και εξαρτιόμαστε άμεσα. Το ναυάγιο συνεχίζει να αποτελεί μία τοξική ωρολογιακή βόμβα. Μέσα στο πλοίο υπάρχουν περισσότεροι από 300 τόνοι μαζούτ, καύσιμα και λιπαντικά μηχανής, περισσότερα από 2500 κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, περισσότερα από 400 κιλά ανόδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, περισσότερα από 17.000 μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, περισσότερα από 300 λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, πολλά άλλα τοξικά χημικά όπως χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών, αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες επιβραδυντικές χημικές ενώσεις.

Και ενώ η ρύπανση από το ναυάγιο του Sea Diamond είναι καθημερινό φαινόμενο μέσα στην αγκαλιά της Καλντέρας, ουδείς συζητά για αυτό. Το «ευαίσθητο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ κάνει εξαγγελίες για την ανακύκλωση στη Σαντορίνη, και τον περιορισμό του πλαστικού, δεν θέλει ούτε να ακούει για το θέμα του ναυαγίου. Το αρμόδιο κατά το νόμο Υπουργείο Ναυτιλίας, αφού σταμάτησε το διαγωνισμό ανέλκυσης που είχε ξεκινήσει η Δημόσια Αρχή Λιμένων, με τη φθηνή δικαιολογία ότι αυτή είναι υποχρέωση του Λιμενικού Ταμείου Θήρας, τηρεί σιγή ιχθύος παρά την εκδήλωση αδυναμίας του ΛΤ Θήρας να διαχειριστεί περεταίρω την υπόθεση. Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί μας τον περασμένο Ιούνιο, ούτε καν θελήσανε να συζητήσουν για το θέμα παρότι αυτό τέθηκε ως σημαντικό πρόβλημα από συμπολίτη μας.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το πόρισμα της διαταχθείσης Πραγματογνωμοσύνης από το Τριμελές Εφετείο Πειραιώς, το ναυάγιο του Sea Diamond χαρακτηρίστηκε ως εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών, τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, ουδείς από την πολιτεία ενδιαφέρεται να πιέσει πλοιοκτήτη και ασφαλιστή να το ανελκύσει.
Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη: «Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο του «Sea Diamond» στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της, είναι η οριστική απομάκρυνση του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας». «Η τελική εξάλειψη των πιθανών κινδύνων ρύπανσης του ναυαγίου προσδιορίζεται χρονικά στα 420 χρόνια και συμπίπτει με τη χρονική έκταση στο μέλλον των επιβλαβών εκπομπών από το πλοίο αλλά και με το χρονικό σημείο κατά το οποίο το «σώμα» του πλοίου θα καταστεί αδρανές». «Ως βέλτιστη λύση (από περιβαλλοντικής απόψεως), προκρίνεται η ολική ανέλκυση του σκάφους».
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες που διόρισε το Τριμελές Εφετείο Πειραιά: «Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι πρακτικώς εφικτή»
Και ο Θηραϊκός λαός ακόμη αναρωτιέται:
  1. Γιατί δεν εφαρμόζονται στην περίπτωσή μας οι νόμοι περί ανέλκυσης ναυαγίων και τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία του Περιβάλλοντος; Η Ελληνική δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό της, με την τελεσίδικη απόφαση 515/2016 του Αρείου Πάγου, αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρής και εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και κατ’ επέκταση την ανάγκη ανέλκυσης του ναυαγίου. Ταυτόχρονα αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας Core Marine LTD.
  2. Γιατί ο εφοπλιστής και η ασφαλιστική του εταιρεία δεν πληρώνει τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν μέχρι το 2008 και γιατί οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος δεν επιβάλλουν πρόστιμα στην πλοιοκτήτρια και στην οικονομική διαχειρίστρια στην Ελλάδα, αφού η ρύπανση είναι συνεχής και εξακολουθητική;
  3. Γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπά και δεν χαρακτηρίζει το ναυάγιο του Sea Diamond, ή μέρος αυτού, ως απόβλητο, όπως στην πραγματικότητα είναι, αφού πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στο βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης με εκατοντάδες τόνους μαζούτ στο εσωτερικό του και δεκάδες τόνους επικίνδυνων χημικών και τοξικών ουσιών που δηλητηριάζουν καθημερινά τη θάλασσά μας και τους ζωντανούς οργανισμούς της; Γιατί δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία περί διαχείρισης αποβλήτων; Τι νόημα έχουν οι μεγάλες εξαγγελίες και τα νομοθετήματα για Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων όταν κρύβουμε μία τοξική βόμβα μέσα στη θάλασσά μας;
  4. Γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (στο οποίο προσέφυγαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης), σύμφωνα με την οποία το ΥΕΝ έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond;
Από την επόμενη μέρα που βυθίστηκε το Sea Diamond, ακούγαμε πως για να αποζημιωθεί η πλοιοκτήτρια από την ασφαλιστική της εταιρεία, όπως και έγινε 7 μήνες μετά, έπρεπε να συμβεί ολική απώλεια του σκάφους (“total loss”)... Ουδείς από τους αρμόδιους του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος τόλμησε εκείνο το βράδυ της 5ης Απριλίου 2007, να εμποδίσει την επί 14 ώρες προσπάθεια βύθισης του Sea Diamond, παρόλο που παρακολουθούσαν την επιχείρηση από απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Και μέχρι σήμερα, φαίνεται πως η περίοδος των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και της κρατικής αδράνειας, ακόμη καλά κρατεί. Φαίνεται πως η νομοθεσία και τα άρθρα του συντάγματος δεν μπορούν να έχουν την ίδια εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις των παραβάσεων και των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Για άλλη μία φορά καλούμε την Πολιτεία, δια των αρμοδίων υπουργείων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας, να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας το δίκαιο, τους πολίτες της χώρας και την ίδια την κληρονομιά της από τους επίδοξους κερδοσκόπους και την καταστροφή που φέρουν αυτοί στο βωμό του χρήματος.

Καλούμε το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση. Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα επιφέρει αυτό στην πλοιοκτήτρια και τον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό, όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα και πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία!! Δεκατέσσερα χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά!! Φτάνει πια.
Ανελκύστε το «SEA DIAMOND». Σταματήστε άλλο ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα!

Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond