Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Θ.Δρίτσας - Γ.Τσιρώνης: Επισπεύδουν την ανέλκυση του ναυαγίου Sea Diamond


Την επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών, για την ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond αποφάσισαν στη διάρκεια σύσκεψης.
Oι Αναπληρωτές Υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης,με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα ΥΠ.Ο.Υ.Ν.Τ. Γιάννη Θεοτοκά, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, η εκ νέου διεθνής προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρείες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες, καθώς και ο προσδιορισμός των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, για τη δέσμευση των εταιρειών/νομικών προσώπων που έχουν τη νομική ευθύνη ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, για την ολοκλήρωση της απορρύπανσης και την ανέλκυση του ναυαγίου.
«Τα συναρμόδια Υπουργεία, θα παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην υλοποίηση αυτής της διαδικασίας. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας των δύο Υπουργείων μεταξύ τους και με το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο τον διαρκή συντονισμό πρόσθετων δράσεων, οι οποίες αποφασίστηκαν και θα ανακοινωθούν μόλις δρομολογηθούν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΝΑ.
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η πρόοδος που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανέλκυση, έγινε ενημέρωση και εκτενής συζήτηση των διαστάσεων του θέματος, καθώς και του ζητήματος της αρμοδιότητας για την ενεργοποίηση και επίσπευση των σχετικών διαδικασιών».

Toυ Μηνά Τσαμόπουλου
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/nautilia/item/245290-th-dritsas-g-tsironis-epispeidoun-g-tin-anelkisi-tou-naiagiou-sea-diamond

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο του Sea Diamond

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με θέμα το ναυάγιο του Sea Diamond, τη Δευτέρα 22/6/2015 στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με συμμετοχή του Υπουργού κ. Δρίτσα Θεόδωρου, εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των βουλευτών του Σύριζα κ. Συρμαλένιου Νίκου και Συρίγου Νικόλαου, του Δήμαρχου Θήρας, των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων Θήρας, της Επάρχου Θήρας, εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος και εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond.
Η συζήτηση έγινε σε ενημερωτικό επίπεδο προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και τον κ. Υπουργό από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων της Σαντορίνης. Από την πλευρά του υπουργείου, διά στόματος του κ. Υπουργού, ειπώθηκε ότι βούληση του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι να λύσει το πρόβλημα σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν προσδιόρισε επακριβώς, και μετά από διερεύνηση που θα πραγματοποιήσει, ο Υπουργός κ. Δρίτσας θα καλέσει ξανά την ομάδα εργασίας και τους εκπρόσωπους της Σαντορίνης για να τους ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς που θα πραγματοποιηθούν προς την αντιμετώπιση του ναυαγίου του Sea Diamond.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός, δικαιωμένοι από τις μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, διεκδικούμε ακόμη πιο σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τα νερά της δημοφιλέστερης καλντέρας για την παγκόσμια κρουαζιέρα! Περιμένουμε να δούμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας, εφαρμόζοντας πλέον όχι μόνο τη σχετική νομοθεσία, αλλά και τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Περιμένουμε με αγωνία να ακούσουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία και θα μας οδηγήσουν στη μόνιμη και ολοκληρωτική λύση του προβλήματος.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου 2881/2001 και του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος. Απαιτούμε καθαρό φυσικό περιβάλλον, καθαρή θάλασσα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε!
 
  Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Δειγματοληψία στο ναυάγιο του Sea Diamond

Δειγματοληψία στο ναυάγιο του Sea Diamond, από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης - Μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων, 8 χρόνια μετά
6

του Προκόπη Αγγελόπουλου
http://www.news4all.gr/

Στη Σαντορίνη βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης η ομάδα των επιστημόνων του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, για έναν, ακόμη, έλεγχο στην περιοχή του ναυαγίου του Sea Diamond.

Έχουν περάσει 8 χρόνια από την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και άφησε πίσω της 2 νεκρούς, Γάλλους τουρίστες και ένα κουφάρι που εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να ρυπαίνει τον κόλπο της Καλντέρας. Φυσικά, τα ειδικά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί βοηθούν ώστε να μην διαχέεται η ρύπανση (μόνο τα πετρελαιοειδή) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, οι δειγματοληψίες, ωστόσο, που έχουν γίνει από το 2013 μέχρι και σήμερα, φανερώνουν αυξημένες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα. Μιλώντας στο news4all.gr, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας για το Sea Diamond, Ευάγγελος Γιδαράκος, κάνει λόγο για συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων που, εντός του φράγματος, είναι 800 φορές υψηλότερες από το επιτρεπτό. “Μέσα στις δεξαμενές του πλοίου υπάρχουν ακόμη 300 κυβικά με πετρελαιοειδή και ελαιώδη” συμπληρώνει ο κ. Γιδαράκος που εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διάβρωση μπορεί να έχει ακόμη για αρκετό καιρό δυσάρεστες συνέπειες σε ό,τι αφορά στη ρύπανση του θαλάσσιου χώρου, στην περιοχή του ναυαγίου, που βρίσκεται γαντζωμένο στα 100-140 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Gidarakos ΤΕΧΤ

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Ρύπων, στο πλαίσιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνουν λόγο για υπερσυγκεντρώσεις Καδμίου και Νικελίου στον υδροφόρο ορίζοντα, στα ιζήματα του βυθού, αλλά και τα αλιεύματα. Την ίδια ώρα, ο αγώνας των Θηραίων Πολιτών κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας συνεχίζεται, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει, μέχρι σήμερα. Στο ποινικό μέρος, το Ποινικό Εφετείο Πειραιά είχε εκδώσει και νέα καταδικαστική απόφαση για τους τρεις κατηγορουμένους, τον πλοίαρχο, τον ανθυποπλοίαρχο και τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Στόλου, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Πλέον η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο με αίτημα αναίρεσης όλων των καταδικαστικών αποφάσεων από τους κατηγορουμένους.

Στο αστικό μέρος της υπόθεσης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε καταδικαστεί να αποζημιώσει με 8 εκατομμύρια τον δήμο Θήρας και με 6 εκατομμύρια το υπουργείο ναυτιλίας, καθώς και να ανελκύσει το ναυάγιο με δικά της έξοδα. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί, μετά από 2 αναβολές, στις 17 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά στον δήμο Θήρας, και στις 16 Ιανουαρίου, όσον αφορά στο υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο δήμος Θήρας να ζητήσει αναβολή για να εκδικαστούν από κοινού οι δύο προσφυγές, στις 14 Ιανουαρίου.

1

Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις, όμως, το Sea Diamond εξακολουθεί να βρίσκεται στον βυθό της Καλντέρας, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η πιθανότητα, άμεσα, να γίνει ανέλκυση του ναυαγίου ή, έστω, όπως ζητά ο κ. Γιδαράκος, άντληση των πετρελαιοειδών, κάτι που θα ήταν πολύ πιο εύκολο και πολύ λιγότερο δαπανηρό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει και η έκθεση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, “μελλοντικά η όποια προσπάθεια ανέλκυσης του ναυαγίου θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη έως και ανέφικτη”.

Το News4all.gr επικοινώνησε και με την έπαρχο Σαντορίνης, Θεώνη Λειβαδάρου η οποία δεν θέλησε να πάρει θέση, όσο η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι επιθυμία της είναι “να φύγει αυτή η βόμβα από τον βυθό, γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη ρύπανση του περιβάλλοντος”.

Leivadarou ΤΕΧΤ

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι, 8 χρόνια μετά το ναυάγιο, η Σαντορίνη παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση, με αύξηση των αφίξεων και πληρότητα η οποία, σύμφωνα με την κα Λειβαδάρου, αγγίζει το 97%, για φέτος το καλοκαίρι. Πρόσφατα, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης αποφάσισε να προωθήσει την πρωτοβουλία “Σαντορίνη - ανοικτή 12 μήνες τον χρόνο”, στην κατεύθυνση του να δοθούν κίνητρα για να γίνει το νησί προορισμός για όλο τον χρόνο.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων .

  
ΙΜΟ - ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός,
είναι η ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών
με την ευθύνη για την ασφάλεια και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από πλοία.
 
 
Η Διεθνής Σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων τίθεται σε ισχύ την Τρίτη (14 Απρίλη του 2015). Η Σύμβαση θέτει αυστηρή ευθύνη των ιδιοκτητών για τον εντοπισμό, τη σήμανση και την αφαίρεση ναυαγίων που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο και κάνει πιστοποίηση μέλος ασφάλισης, ή άλλη μορφή της χρηματοοικονομικής ασφάλειας για την εν λόγω ευθύνη, υποχρεωτική για πλοία 300 κοχ και άνω. Παρέχει επίσης στα κράτη μέλη με δικαίωμα ευθείας αγωγής κατά των ασφαλιστών.Η Σύμβαση καλύπτει ένα κενό στο υπάρχον διεθνές νομικό πλαίσιο, παρέχοντας ένα σύνολο ενιαίων διεθνών κανόνων για την έγκαιρη και αποτελεσματική απομάκρυνση των ναυαγίων που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας ή ισοδύναμο 200 ναυτικά μίλια ζώνη. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης μια ρήτρα που επιτρέπει στα κράτη μέρη να «opt in» την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων.Η σύμβαση παρέχει τη νομική βάση για τα συμβαλλόμενα κράτη να αφαιρέσουν ναυάγια που θέτουν σε κίνδυνο ή εμπόδιο για τη ναυσιπλοΐα ή ότι μπορεί να αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές επιβλαβείς συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον, ή ζημίας για τις ακτές ή τα συναφή συμφέροντα ένα ή περισσότερα κράτη μέλη. Η Σύμβαση εφαρμόζεται επίσης σε ένα πλοίο που αναμένεται να βυθιστεί ή όπου αποτελεσματικά μέτρα παρέμβασης στο πλοίο ή σε οποιοδήποτε κίνδυνο δεν έχουν ακόμα ληφθεί.Οι διατάξεις της σύμβασης περιλαμβάνουν:• ο φόρος επί πλοίαρχο ή τον εκμεταλλευόμενο το πλοίο να υποβάλει έκθεση στο "πληγέν κράτος" ένα ναυτικό ατύχημα με αποτέλεσμα σε ένα ναυάγιο και ένα καθήκον για το πληγέν κράτος να προειδοποιούν τους ναυτικούς και τα ενδιαφερόμενα κράτη για τη φύση και τη θέση του ναυαγίου, καθώς και ο φόρος επί των πληγέν κράτος που λαμβάνονται όλα τα πρακτικώς εφικτά μέτρα για να εντοπίσετε το ναυάγιο.

• Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας που τίθενται από ναυάγια, συμπεριλαμβανομένης της το βάθος του νερού πάνω από το ναυάγιο, εγγύτητα των ναυτιλιακών γραμμών, η πυκνότητα της κυκλοφορίας και τη συχνότητα, ο τύπος κυκλοφορίας και την ευπάθεια των λιμενικών εγκαταστάσεων. Περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η βλάβη που ενδέχεται να προκύψουν από την απελευθέρωση στο θαλάσσιο περιβάλλον του φορτίου ή πετρελαίου περιλαμβάνονται επίσης.

• μέτρα για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των ναυαγίων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για την απομάκρυνση επικίνδυνων ναυαγίων, τα οποία ορίζονται, όταν ο πλοιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση του ναυαγίου και όταν το πληγέν κράτος μπορεί να παρέμβει.

• την ευθύνη του ιδιοκτήτη για το κόστος εντοπισμού, τη σήμανση και την αφαίρεση ναυαγίων - η πλοιοκτήτρια εταιρία υποχρεούται να διατηρεί την υποχρεωτική ασφάλιση ή άλλη χρηματική εγγύηση για την κάλυψη της ευθύνης βάσει της σύμβασης.
 
• διευθέτηση των διαφορών.

Η σύμβαση εγκρίθηκε από το πενθήμερο Διεθνές Συνέδριο στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι (UNON), στη Κένυα, το 2007.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Για τρίτη φορά ένοχοι οι κατηγορούμενοι του Sea Diamond

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για   την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond 
e-mail: savesantorini@gmail.com
 
 
 
 
       Ύστερα από δύο επαναλαμβανόμενες καταδίκες των κατηγορουμένων για το ναυάγιο του Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ήρθε και η τρίτη καταδικαστική απόφαση από το Ποινικό Εφετείο Πειραιά, μετά από την μερική αναίρεση και την επανεξέταση που αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου κατόπιν εξέτασης αιτήματος των κατηγορουμένων. Έτσι στις 20/3/2015, το Τριμελές Ποινικό Εφετείο Πειραιά έκρινε ένοχους τους τρείς τελικά κατηγορούμενους
Δεν έγιναν δεκτοί οι ισχυρισμοί της πλοιοκτήτριας για πρόκληση ναυαγίου από τη λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά για όλους τους κατηγορούμενους έγιναν δεκτά τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Επίσης το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση.
        Στην απόφαση αυτή επισημαίνεται ότι το ναυάγιο του Sea Diamond σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής, αλλά σε αμέλεια του καπετάνιου του πλοίου.
       ΦΤΑΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ! Ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν αυτό το σημαντικό πρόβλημα.
Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης απαιτούμε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η μεγάλη ζημιά και να σώσουμε το περιβάλλον μας από άλλη μία, πολύ μεγάλη, φυσική καταστροφή. Απαιτούμε από την πολιτεία να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, το άρθρο 24 του Συντάγματος και το Νόμο 2881/2001 «περί ανέλκυσης ναυαγίων» και να υποχρεώσει τους υπεύθυνους, που για πολλοστή φορά υποδεικνύει περίτρανα και η Ελληνική Δικαιοσύνη, να πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν και να σταματήσουν να υπεκφεύγουν. Όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενο κράτος, ο πλοιοκτήτης και ο ασφαλιστικός του φορέας οφείλει να πληρώσει για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 
 Εδώ και οκτώ χρόνια, σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός διεκδικεί την ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΤΟΥ SEA DIAMOND και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση. Δεν ανεχόμαστε άλλες δικαιολογίες και άλλες καθυστερήσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα της απονομής δικαιοσύνης και της ανάληψης των ευθυνών από όλους όσους έστησαν αυτόν τον εφιάλτη όχι μόνο για το νησί της Σαντορίνης, αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος.

 Απαιτούμε την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων, διεκδικούμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, προστατεύουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και διαφυλάττουμε τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό της πατρίδας μας σε μία αέναη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της.
Με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στον τόπο μας και στα παιδιά μας, ζητάμε άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και την άμεση επέμβαση της πολιτείας στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η νομοθεσία που διέπει την ανέλκυση ναυαγίων είναι ξεκάθαρη και η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη. Ταυτόχρονα όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας, το ναυάγιο συνεχίζει να διαβρώνεται, να ρυπαίνει και να μας απειλεί καθημερινά όλο και περισσότερο.
                                             Εν αναμονή των ενεργειών κάθε αρμόδιας αρχής.
 
                                                                                     Μετά τιμής,                      
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών
                                                          για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond
 

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για τα αποτελέσματα ελέγχου για τη ρύπανση



 
Σαντορίνη, 30 Ιανουαρίου 2015
 
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΘΗΡΑΪΚΟ ΛΑΟ
Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και
από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond
 
Τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, σας καλούμε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην σημαντική για ολόκληρο το νησί μας παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί από τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με το ναυάγιο του Sea Diamond, που εδώ και οκτώ χρόνια ρυπαίνει τη θάλασσά μας.
Θα ανακοινωθούν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και συμπεράσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
 
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
 
 

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Απάντηση Κομισιόν για το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη

Οκτώ χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης.
          Οκτώ χρόνια συνεχόμενης ρύπανσης και υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού μας.
Οκτώ χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιβάλει μία οριστική λύση στο σημαντικότατο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.
 
          Αυτή τη φορά η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων μας, πιστοποιείται και από την Κομισιόν, μέσω του νέου Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella.
         Η απάντηση του κ. Vella ήρθε μετά από ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το θέμα των  επιπτώσεων από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στο βενθικό οικοσύστημα της Καλντέρας της Σαντορίνης, ζητώντας ταυτόχρονα από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
 
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Vella, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το ναυάγιο του Sea Diamond και ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
Επίσης, στην απάντησή του ο κ. Vella, εκτιμά ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την  Επιτροπή
∆ημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL)

" Έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στα νερά της Καλντέρας της Σαντορίνης. Από τότε και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την ανέλκυση του ναυαγίου.
Εντωμεταξύ, μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει καταδείξει τη μέγιστη επικινδυνότητα που προκαλείται από την έκκληση τοξικών αποβλήτων του ναυαγίου λόγω της διάβρωσης του. Πρόσφατες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στο θαλασσινό νερό και τους θαλάσσιους οργανισμούς της περιοχής αναδεικνύουν συγκεντρώσεις Καδμίου μέχρι και 400 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο.

Σε παλιότερη απάντηση σας σε σχετική με το ναυάγιο ερώτηση, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας (24.1.2008) είχε δηλώσει ότι : «…σε περίπτωση ατυχήματος που προκαλεί θαλάσσια ρύπανση και εφόσον της υποβληθεί σχετικό αίτημα, η Επιτροπή είναι σε θέση να κινητοποιήσει το κοινοτικό μηχανισμό…».
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Θεωρεί επαρκή τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές στην εν λόγω πληγείσα γεωγραφική περιοχή;
2. Ποιές μορφές βοήθειας μπορεί να παράσχει η Επιτροπή για την ανέλκυση του ναυαγίου;
3. Ποια εργαλεία προτίθεται να διαθέσει η Επιτροπή προκειμένου να εξυγιάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας; "
 
Απάντηση
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την ύπαρξη διάφορων μελετών που καταλήγουν σε αποκλίνοντα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό. Η Επιτροπή είχε ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές, βάσει της οποίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι διαθέσιμες μελέτες είναι επιστημονικά έγκυρες.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων, τα οποία ωστόσο αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια, οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.
Η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το εν λόγω ατύχημα.

Επιπλέον, η σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Απριλίου 2015 και θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, εντοπισμού και σήμανσης του ναυαγίου, καθώς και τη διακριτική ευχέρεια για το «επηρεαζόμενο παράκτιο κράτος» να λαμβάνει μέτρα για την ανέλκυση του ναυαγίου, όπως επίσης και την αντικειμενική ευθύνη του πλοιοκτήτη να καταβάλλει το κόστος για τον εντοπισμό, τη σήμανση και την ανέλκυση του ναυαγίου. Η Επιτροπή υποστηρίζει την κύρωση της σύμβασης από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση παρόμοιων ατυχημάτων στο μέλλον.
 
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζει να διαμαρτύρεται για το συνεχιζόμενο καθημερινό περιβαλλοντικό έγκλημα που συμβαίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, με την προκλητική ανοχή των υπευθύνων της Ελληνική Πολιτείας. Η διάβρωση του κουφαριού του “Sea Diamond” συνεχίζει ακάθεκτη, προκαλώντας αναπόφευκτη έκλυση και εξάπλωση επικίνδυνων ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις όποιες επιπτώσεις επιφέρουν στο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα.
Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης στην πρότερη κατάστασή του. Φτάνει πια η συγκάλυψη, η αδράνεια και η εκούσια αδιαφορία της πολιτείας. Δεν αρκούμαστε στα ημίμετρα που μας προσφέρουν και στις υποσχέσεις των αρμοδίων για δράση όταν θα χρειαστεί… Τότε θα είναι πολύ αργά!!
Η ανέλκυση του Sea Diamond αποτελεί για εμάς υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας. Δεν παραιτούμαστε και δεν ξεχνάμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που κάποιοι διέπραξαν στον τόπο μας και που κάποιοι άλλοι το αφήνουν να εξελίσσεται.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ, ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ SEA DIAMOND.
 
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond