Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

SEA DIAMOND / Αμετάκλητη η καταδίκη

Πηγή: ΕΘΝΟΣ  ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ametakliti_h_katadiki-64343471/?utm_campaign

Ύστερα από σχεδόν 9 χρόνια και 5 συνολικά ποινικές δίκες που έφεραν την υπόθεση στο χείλος της παραγραφής, έγινε πλέον οριστική και αμετάκλητη η καταδίκη των υπευθύνων για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» που οδήγησε στον υγρό τάφο δύο ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρή ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης.


Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την καταδίκη του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου (3ετής φυλάκιση) και του υπεύθυνου της πλοιοκτήτριας εταιρείας (2ετής φυλάκιση). Αντίθετα ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση (21 μήνες φυλάκιση) για τον αρμόδιο αξιωματικό φυλακής στη γέφυρα, κρίνοντας ότι αφού ήταν παρών ο πλοίαρχος, εκείνος δεν μπορούσε να έχει οποιαδήποτε ευθύνη.
Η απόφαση
Στην 100σέλιδη αρεοπαγιτική απόφαση (515/16) αναλύονται οι ευθύνες για τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου, την ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός Γάλλου τουρίστα και της κόρης του που έκτοτε αγνοούνται (από την 4μελή οικογένεια που ταξίδευε), τις παραλείψεις που συνέβαλαν στη μεγάλη θαλάσσια ρύπανση.
Επισημαίνεται επίσης ότι για το τραγικό συμβάν που έγινε τη Μεγάλη Πέμπτη, αρχές Απριλίου του 2007, δεν έφταιγε μόνο η λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής (την οποία επικαλέστηκε η πλοιοκτήτρια εταιρεία) αλλά και άλλοι σοβαροί παράγοντες. Ετσι, στο ναυάγιο συνέβαλε επίσης καθοριστικά η απόκλιση από το σχέδιο κατάπλου, καθώς το μεγάλο πλοίο με 1.155 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος έπλεε πολύ κοντά στη στεριά, 50 μ. από τις βραχώδεις ακτές, με χαρτογραφημένους σκοπέλους.
Ακόμα καταλογίζεται στον νεαρό πλοίαρχο (που έκανε το 4ο μόλις ταξίδι του) ότι δεν είχε την πρέπουσα οπτική-ακουστική επιτήρηση και επόπτευση της περιοχής, δεν έπλεε με ασφαλή ταχύτητα εν όψει των ναυτιλιακών κινδύνων (ύφαλοι, αβαθή, βραχώδεις ακτές) ούτε ανέκοψε παρά τη σχετική ενημέρωση του υπάρχου, δεν χρησιμοποιούσε βυθόμετρο κ.λπ.
Παράλληλα το κρουαζιερόπλοιο έπλεε με ανοικτές τις 19 υδατοστεγείς θύρες του (κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας) και το καθυστερημένο κλείσιμό τους (χωρίς προηγούμενο έλεγχο στις καμπίνες) επέτρεψε την εισροή υδάτων. Αντί να ακινητοποιηθεί πλήρως το πλοίο, εκτελέστηκαν κινήσεις που διεύρυναν τα ρήγματα λόγω τριβής των υφάλων του στα βράχια.
Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΑΠ ανέτρεψε τις τότε καταδίκες (φυλάκιση 3 έως 5 ετών) γιατί η εφετειακή απόφαση είχε εσφαλμένες και ασαφείς αιτιολογίες. Χρειάστηκε αγώνας δρόμου για να επιβάλει νέες ποινές το Εφετείο (λόγω επικείμενης παραγραφής) τις οποίες ο εκπρόσωπος του Δήμου Θήρας χαρακτήρισε στον ΑΠ «άκρως επιεικείς», αφού κινδύνεψαν να πνιγούν 1.600 άνθρωποι.
Η δίκη στον ΑΠ έγινε με συμπληρωμένο τον χρόνο παραγραφής από τον περασμένο Απρίλιο, και αν γίνονταν δεκτές οι αναιρέσεις των καταδικασθέντων η τραγωδία θα έμενε ατιμώρητη ποινικά (ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι αποζημιωτικές αξιώσεις).

ΣΧΟΛΙΟ του Capt. Ν. Πλακά

Δεν υπάρχουν απλώς αβαθή, αλλά επι πλέον και βράχοι (σκόπελοι), που εξέχουν από
την επιφάνεια της θάλασσας που αφρίζει επάνω τους, όπως φαίνονται στις φωτογραφίες, 
ενώ στους ναυτικούς χάρτες απεικονίζονται με σταυρούς.
Κάποιοι "ναυτίλοι" μέτρησαν την απόσταση του σημείου της προσάραξης από ...... τη
στεριά και όχι από τους σκοπέλους. 
Κάποιοι άλλοι "διδάσκαλοι", αφού πήραν το μάθημά τους μετά από εννέα χρόνια, 
όπως πολλοί "επαϊοντες" με αυτά που έγραφαν και έλεγαν, από την απόφαση του
Αρείου Πάγου 515/2016, η οποία απέρριψε την αίτηση δύο καταδικασθέντων,
για αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημ/των Πειραιώς, τώρα
κάνουν φροντιστήρια για το σχέδιο πλού - voyage plan.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου μεταξύ άλλων αναφέρει : "Η παρέκκλιση αυτή από
το σχεδιασμένο δρομολόγιο, η οποία προφανώς είναι "σημαντική" με την έννοια
του νόμου...."...."Συμπερασματικά το πλοίο ακολουθούσε μια αυθαίρετη, ακανόνιστη
τοξοειδή πορείακατά παρέκκλιση του σχεδίου πλού".  
'Οπως είναι γνωστό, η εφαρμογή της SOLAS Chapter Vreg. 34, "safe navigation
and avoidance of dangerous situations", είναι υποχρεωτική
Καλό θα είναι να γίνουν φροντιστήρια και για τη SOLAS Chapter IX "Management
for the safe operation of ships"/ISM Code - Δ.Κ.Α.Δ. - Διεθνής Κώδικας Διαχείρισης
για την Ασφαλή λειτουργία των πλοίων και για την Πρόληψη Ρύπανσης του
Περιβάλλοντος, που μεταξύ άλλων γράφει :
1.2.3. Το σύστημα ασφαλούς διαχείρισης πρέπει να διασφαλίζει :
.1 τη συμμόρφωση με υποχρεωτικούς κανόνες και κανονισμούς και
.2 ότι λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί κώδικες, οδηγίες και πρότυπα που συνιστώνται
από τον οργανισμό, τις αρχές, τους νηογνώμονες και τους οργανισμούς της ναυτιλιακής
βιομηχανίας.
1.2.3 Τhe safety management system should ensure :
.1 compliance with mandatory rules and regulations ; and
.2 that applicable codes, guidelines and standards recommended by the Organization,
Administrations, classification societies and maritime industry organizations are taken
into account. 
Ο φάκελος "Ναυάγιο Κ/Ζ Sea Diamond" θα έχει ενδιαφέρον, αν μπεί στη διδακτέα ύλη
(lessons learned) της Ναυτικής Εκπαίδευσης, αρχής γενομένης από το σχέδιο πλού μέχρι 
την "πρόκληση σοβαρής ρύπανσης συνεχούς και διαρκούς", την ανέλκυση όταν θα
γίνει και τη μεταφορά του σε μονάδα ανακύκλωσης/διαλυτήριοόπως το Κ/Ζ "Costa
Concordia" στην Ιταλία. 
Πλοίαρχοι και Αξιωματικοί, μέλη του Bridge Team Management καταλαβαίνουν
τον χειρισμό του Κ/Ζ "Sea Diamond", που φαίνεται στη φωτογραφία δίπλα στο
ναύδετο Νο4 μετά την προσάραξημε τη θάλασσα να αφρίζει στη πρύμη του, που είναι
φωτο αναγνώστη του περιοδικού "ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ", στο τεύχος 176, Δεκεμβρίου 2007 
και τον χειρισμό που δείχνει το video του παρακάτω link, με το πλοίο να κινείται 
δεξιά (ανατολικά) από το ναύδετο, πολύ κοντά του.
Η διαγωγή/κλίση του πλοίου είναι εμφανής. 
Στο ίδιο τεύχος 176/12-2007, δημοσιεύθηκε και το άρθρο με τίτλο "Κρίσιμα ερωτήματα",
στο οποίο εγένετο μνεία στο Voyage Plan και στον υπολογισμό του στίγματος του
πλοίου με πολλαπλές μεθόδους και τη τοποθέτησή του στο χάρτη.
Τα πλοία ταξιδεύουν με στίγματα, που τοποθετούνται στο ναυτικό χάρτη καθόλη τη 
διάρκεια του ταξιδιού και αυτό είναι υποχρεωτικό.




Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ο Άρειος Πάγος δικαιώνει την έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τη ρύπανση του “SEA DIAMOND”

 Την ανέλκυση του ναυαγίου του “Sea Diamond” λόγω της πρόκλησης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης ζητά ο Άρειος Πάγος, δικαιώνοντας παράλληλα τη μελέτη του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιδαράκο, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

 Tο ναυάγιο του “Sea Diamond” σημειώθηκε στις 5 Απριλίου του 2007, όταν το ομώνυμο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας “Louis Hellenic Cruises” προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης και στη συνέχεια καταποντίστηκε στον όρμο του Αθηνιού, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης.
 Έκτοτε, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση για την ανέλκυση του ναυαγίου υπό τον φόβο ρύπανσης. Πραγματοποιήθηκαν μελέτες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και απ’ το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 ο Ευάγγελος Γιδαράκος και το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρέδωσε τη δική του έρευνα στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, η οποία την είχε ζητήσει.
 Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής”, από τον Αρειο Πάγο επικυρώθηκαν οι ποινές που είχαν επιβληθεί στον πλοίαρχο και στον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας για το ναυάγιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση του πλοιάρχου και του εκπροσώπου της εταιρείας, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη, ειδική, εμπεριστατωμένη και σαφή αιτιολογία όπως απαιτεί τα Σύνταγμα. Αντίθετα, έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του ανθυποπλοιάρχου και έπαυσε οριστικά τη σε βάρος του ποινική δίωξη, με το σκεπτικό ότι εφόσον βρισκόταν στη γέφυρα ο πλοίαρχος την ευθύνη  την είχε αυτός και όχι ο ανθυποπλοίαρχος.

Δικαίωση του καθηγητή Ε. Γιδαράκου
Το 6ο τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν 515/2016 απόφασή του (την οποία κοινοποιεί στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιδαράκος) ζητά την ανέλκυση του ναυαγίου κρίνοντας ότι η μελέτη του Εργαστηρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν η πιο αξιόπιστη έναντι των υπολοίπων.
 Οι δικαστές, αναφερόμενοι στη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ σχολιάζουν ότι το συμπέρασμά της είναι πως «οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής ήταν σε γενικές γραμμές αμελητέες μεν, όμως παρατηρείτο ότι το εν λόγω βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο περιείχε ρυπογόνα φορτία απελευθερούμενα έστω και με αργούς ρυθμούς». Οι δικαστές διαπιστώνουν «αντιφατικότητα της έκθεσης αυτής» η οποία όμως «δεν μπορεί να οδηγήσει το Δικαστήριο σε αντίθετη κρίση, ότι δεν υπήρχε στην περιοχή σοβαρή θαλάσσια ρύπανση, αφού αναφέρεται ότι τελικά τα ρυπογόνα φορτία του πλοίου απελευθερώνονται ακόμη έστω και με αργούς ρυθμούς».
 Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου του υπεύθυνου καθηγητή κ. Γιδαράκου, κρίνεται από το Δικαστήριο «ως πλέον πειστική σε σχέση με τις λοιπές».
 Συγκριτικά με την έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ οι δικαστές παρατηρούν ότι η έρευνά του «αλλού αναφέρει ότι από τον Μάιο του 2008 έως τον Μάιο του 2011 οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα από το ναυάγιο ήταν αμελητέες και ότι οι ρύποι που αναφέρονται σε αυτό δεν προέρχονται από το ναυάγιο χωρίς να προσδιορίζει όμως σε ποιους  ακριβώς παράγοντες οφείλονται οι ρύποι αυτοί, ενώ δεν συνοδεύεται και από γνωμοδοτήσεις ειδικών επιστημόνων, ώστε να πείθει για τα συμπεράσματά της. Σε άλλο σημείο μάλιστα αναφέρει ότι ο ρυθμός των ρύπων θα παραμείνει σταθερός στο μέλλον χωρίς να προβαίνει σε αξιολόγηση της εξέλιξης του φαινομένου σε σχέση με τη διάβρωση του πλοίου από την πάροδο του χρόνου».
 Συγκριτικά με άλλα Πανεπιστήμια η έρευνα του κ. Γιδαράκου κρίνεται πλέον πειστική για τους εξής λόγους σύμφωνα με τους δικαστές: «Οι έρευνες των ευρημάτων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έγιναν σε διαπιστευμένα εργαστήρια και με δείγματα που ελήφθησαν από κοντινή σε σχέση με το ναυάγιο περιοχή με τη λογική ότι αν τα αποτελέσματα της ρύπανσης αρχίζουν να είναι μετρήσιμα και στην περιφέρεια, τότε η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη, ενώ τα λοιπά Ιδρύματα καθώς και το ΕΛΚΕΘΕ έλαβαν δείγματα από μακρινή σε σχέση με το ναυάγιο περιοχή, οπότε τα ευρήματα είναι αλλοιωμένα».

Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
http://www.haniotika-nea.gr/dikeonete-i-erevna-tou-politechniou-kritis/#ixzz44kO81XwD 

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο του Sea Diamond

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση
του Κ/Ζ Sea Diamond
Φηρά Σαντορίνης
e-mail: savesantorini@gmail.com
Σαντορίνη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για το ναυάγιο του Sea Diamond
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με θέμα το ναυάγιο του Sea Diamond, την Τετάρτη
17/2/2016 στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα
Θεόδωρου, του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη Ιωάννη, του Γεν. Γρ. Ναυτιλίας κ. Θεοτοκά Ιωάννη, του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιου Νικόλαου, της προϊσταμένης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας, του Δημάρχου Θήρας, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Θήρας και εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond.

Η συνάντηση οργανώθηκε με κοινή πρωτοβουλία του Γ.Γ κ. Θεοτοκά όσο και του προέδρου του Λ.Τ Θήρας κ. Πελέκη.

Για πρώτη φορά, ύστερα από 9 σχεδόν χρόνια από τη βύθιση του Κ/Ζ Sea Diamond, οι φορείς
της Σαντορίνης καταφέραμε να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε ταυτόχρονα, στο ίδιο τραπέζι,
τόσο με τον Υπ. Ναυτιλίας όσο και τον Υπ. Περιβάλλοντος για το θέμα του ναυαγίου. Η συζήτηση
έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο Υπουργοί, όπως και όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση
συμφώνησαν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για σωστή διαχείριση, αντιμετώπιση και ανέλκυση του
ναυαγίου του Sea Diamond και αυτή θα αποτελεί στο εξής τη βάση για συνεργασία και συντονισμό
όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 Ύστερα από πρόταση του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, συμφωνήθηκε να συσταθεί ενιαίος Φορέας για την ανέλκυση του Sea Diamond με συμμετέχοντες από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως τα υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας. Ο φορέας αυτός, με κατάλληλη μορφή που σύντομα θα αποφασιστεί, θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες, να λάβει αποφάσεις και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της ανέλκυσης του Sea Diamond, υποβοηθώντας έτσι σημαντικά το έργο του Λ.Τ Θήρας το οποίο έχει εκδηλώσει την αδυναμία του να αντιμετωπίσει μόνο του το τεράστιο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών καλωσορίζουμε την βούληση
της πολιτείας να πάρει στα χέρια της την υπόθεση του ναυαγίου του Sea Diamond. Σύσσωμος ο
Θηραϊκός λαός, δικαιωμένος από τις μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζει να διεκδικεί
σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τη θάλασσα
που μας θρέφει και μας αγκαλιάζει. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για ότι
μας ανήκει. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να απαλλάξουμε τη δημοφιλέστερη
καλντέρα από το ρυπογόνο ναυάγιο που κάποιοι ύπουλα μας άφησαν ως ευχαριστήριο για τη
βοήθεια που τους προσφέραμε στη διάσωση επιβατών και πληρώματος του Sea Diamond.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και κυρίως αυτοί που δημιούργησαν το
πρόβλημα. Οι Θηραίοι πολίτες δεν ξεχνάμε και δεν παραιτούμαστε!

Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond